Portfolio signature

Te vajon a szerencsések közé tartozol? - Jó helyen laksz, és jó helyen is dolgozol?

Hol, mekkora részét kell a jövedelmeknek lakbérre költeni? És hol, hány évnyi jövedelem szükséges egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához? Mostani cikkünkben megnéztük, Budapest kerületeiben és a megyeszékhelyeken mennyit keresnek az emberek, mennyibe kerülnek a lakások és hogy alakulnak a lakbérek. Ezúttal nem az országos vagy a megyei átlagokhoz, hanem a korábbiaknál pontosabb számítást végezve az egyes városokban és Budapest kerületeiben jellemző átlagfizetésekhez képest néztük meg, hol, mennyire drága vagy olcsó a lakhatás.

Az EU-s országokat összehasonlító listákban gyakori, hogy egy adott ország átlagfizetésével számolnak a fővárosi lakhatási költségek összehasonlításakor is. Ez azonban azon országokban, ahol a főváros mérete és gazdasági teljesítménye kiugróan magas - mint például Magyarországon is - torzítja a végeredményt, mivel a fővárosban nemcsak a lakásárak, de a bérek is jóval az országos átlag felett vannak.

Vajon milyen eredményt kapnánk, ha ténylegesen az egyes városok és fővárosi kerületek lakásárait hasonlítanánk össze az adott városban vagy kerületben jellemző lakásárakkal? Melyik város vagy területegységben a legdrágább és hol a legolcsóbb így nézve a lakhatás?

Lakásbérlés a jövedelmekhez képest

Bár Magyarországon a társadalom mintegy 90 százaléka saját tulajdonú lakásban lakik, különösen a fővárosban egyre több fiatal dönt - gyakran a magas lakásárak miatt - a lakásbérlés mellett. A KSH 2023-as budapesti kerületeinek bruttó béreiből nettót számolva és ezt az ingatlan.com kerületi kínálati lakbéreivel összevetve kiderült, hogy a jövedelmeknek hol, mekkora részét teszi ki egy kerületi átlagos lakás bérleti díja.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogy alakulnak az átlagos lakbérek az átlagos jövedelmekhez képest Budapest kerületeiben?
  • Hogy alakulnak az átlagos lakbérek az átlagos jövedelmekhez képest a megyeszékhelyeken?
  • Hány évnyi átlagbér szükséges egy 50 négyzetméteres használt és új lakás megvásárlásához Budapest kerületeiben?
  • Hány évnyi átlagbér szükséges egy 50 négyzetméteres használt lakás megvásárlásához a megyeszékhelyeken?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés