Erőre kapott a lakáspiac - Ezek most a legkeresettebb területek
Ingatlan

Erőre kapott a lakáspiac - Ezek most a legkeresettebb területek

Portfolio
Kezd kilábalni a hullámvölgyből a lakáspiac, az első negyedéves tranzakciószámok az egy évvel ezelőtti évkezdethez képest majdnem 35 százalékkal magasabb forgalomról árulkodnak, főleg a főváros éledezik –összegezte a legfrissebb adatokat az Otthon Centrum vezérigazgatója.

Kosztolánczy György elmondta, hogy a tavaly január és március között mért adatokhoz viszonyítva az idei év első három hónapjában 11 százalékkal több ügyfél, 26,1 százalékkal több ingatlanmutatás és 53,2 százalékkal több vételi ajánlat született a cégcsoport hálózatában. Az igazán meghatározó adat pedig az, hogy

az eladások száma 37 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az első negyedévi eladások országos átlagértéke 49,5 millió forint, míg az átlagos négyzetméterár 676 ezer forint volt. Az árak egy év alatt jelentősen emelkedtek, a tavalyi első negyedévben az átlagos ingatlanérték még 44,4 millió forint, míg a négyzetméterár átlagértéke 604 ezer forint volt. „Ez azt jelenti, hogy az abszolút ár 11,4 százalékkal, a négyzetméterár pedig 11,9 százalékkal nőtt egy év alatt” – mondta a szakember.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Az adásvételek számának megoszlása ugyancsak rendhagyó módon alakult az első negyedévben: Budapest belvárosi kerületeiben bonyolították az összes tranzakció 17,7 százalékát, sőt a külső pesti városrészek esetében is igen magas, 16,4 százalékos részesedést mért az Otthon Centrum. Vagyis a főváros pesti kerületeiben történt az összes adásvétel több mint harmada, amihez, ha hozzávesszük a Budán mért 11,3 százalékot, akkor Budapest egyedül megközelítette az összes tranzakciószám felét.

Ki kell emelni, hogy Budapesten jellemzően magasabb az értékesítők segítségével megvalósuló tranzakciók aránya, így a valóságban feltehetően nem ennyire magas a főváros részesedése.

Az agglomerációban az adásvételek 12,3, a kisvárosokban 12,1, míg a községekben mért 10,7 százaléka megközelítőleg azonos forgalomról árulkodik. Idén januárban az adásvételek terén a leggyengébben a régióközpontok (9,9 százalék) és a megyei jogú városok teljesítettek (9,7 százalék).

A legfrissebb adatok az ingatlanpiac jelentős átrendeződéséről árulkodnak, hiszen a tavalyi év azonos időszakában kisebb különbségek voltak a településtípusok között. 2023 első negyedévében a legtöbb adásvétel Budapest belvárosában történt (14,8%), amelyet a külső pesti kerületek követtek (14,7%). Ugyanakkor az elmúlt év azonos időszakában több tranzakció volt az agglomerációban (14,4%), csakúgy, mint a kisvárosokban (13,5%) és a községekben (12,4%).

„Látványosan megerősödött a fővárosi ingatlanpiac, emellett abszolút értékben országos szinten is a tavalyinál több adásvételre lehet számítani idén” – árnyalta az adatokat Kosztolánczy György, aki szerint a lendület kitart egész évben, a keresletet pedig tovább fűti a csökkenő jegybanki alapkamat és az állami támogatások újabb formája. A CSOK Plusz várhatóan 10-15 ezer plusz tranzakciót hoz, miközben az éves tranzakciószám meghaladhatja majd a 130 ezer adásvételt. A főváros, az agglomerációs térségek, illetve a nagyvárosokban és a Balaton-parton várható a legtöbb adásvétel, míg a falusi CSOK a vidéki városok közelében lévő, ám eddig vándorlási veszteséggel küzdő településeknek adhat lendületet.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Irodák Budapesten