Korai volt a vásárlók öröme: újabb fordulat a Duna Terasz Grande lakásai körül
Ingatlan

Korai volt a vásárlók öröme: újabb fordulat a Duna Terasz Grande lakásai körül

Portfolio
Újabb váratlan fordulat következett be a Duna Terasz Grande (DTG) lakásainak átadásában. Bár legutóbb úgy tűnt, hamarosan beköltözhetnek a vevők, a leendő lakók információi szerint ez mégsem történik meg. Elmondásuk szerint a látszattal ellentétben a KÉSZ Építő Zrt. nem adta át megfelelően az ingatlant a DTG részére, mert a tűzjelző berendezés kódjait visszatartja. Enélkül a DTG jelenleg nem tudja üzemeltetni a házat és nem tudja birtokba adni a lakásokat, ezért a lakók nyílt levelet küldtek a KÉSZ vezetősége részére, Varga Mihály tulajdonosnak címezve.

A levélben a leendő lakók az elmúlt hetek során a sajtóban megjelent kivitelezői állítások tisztázása érdekében az alábbi pontok megválaszolására szólítják fel a KÉSZ csoportot:

  1. A KÉSZ Építő Zrt. állítása alapján előre nem látható (Vis maior) költségemelkedést jelentett a COVID-19 pandemia, illetve később az ukrán háború a DTG lakópark kivitelezése során. A DTG lakópark építése azonban 2021-ben kezdődött, így a vásárlók nem értik, hogy egy 2021-ben elindult kivitelezés esetén a 2020-as év elején jól ismert tényezőre hogyan tekinthet vis maior hivatkozási alapnak a KÉSZ? Hasonló a meglátásuk az orosz-ukrán háború 2022 februári kitörése kapcsán is, ugyanis 2022 januárjától a DTG vevői számára már nem volt lehetőség a lakások beltartalmán változtatni arra való hivatkozással, hogy minden szükséges anyag előre megrendelésre/lekötésre került. A lakópark 2021 szeptemberében szerkezetkész lett, 2022 elejére a kitöltő falazatokat is beépítették, ami alapján egyértelműen látható, hogy az anyagi költségek jelentős része beépítésre vagy előre lekötésre került már 2022 februárját megelőzően. A háború okozta alapanyagár-emelkedések sok hónapos eltéréssel realizálódtak a 2022-es év későbbi szakaszában, így teljesen érthetetlen, hogy a háború okozta alapanyagár-emelkedést hogyan tekintheti vis maior hivatkozási alapnak a KÉSZ?
  2. A KÉSZ Építő Zrt. a KSH által megállapított 56%-os drágulásra hivatkozva ró fel további követelést a DTG számára. Azt viszont nem lehet tudni, hogy a KÉSZ-nek mennyi a pontos kivitelezési árnövekedése, ezért a vásárlók ennek pontosítását kérik.
  3. A leendő lakók szerint a KÉSZ Építő Zrt., mint vállalkozó, sok esetben arra tett szóbeli ígéretet, hogy a koronavírus során tapasztalt ellátási lánc problémákból tanulva, és az ebből fakadó árkockázatok enyhítésének érdekében az építkezéshez szükséges alapanyagokat előre szerzik be. Kérdésük, hogy ezt a KÉSZ Építő Zrt. végül megtette-e, és ha nem, akkor miért nem? Amennyiben nem, mint vállalkozó, miért nem hajlandó viselni a vállalkozással járó kockázat veszteségeit, és miért csak nyereség esetén fogadja el az árak változását?
  4. A vásárlók kiemelték, hogy a KÉSZ Építő Zrt. jogi igazgatója a 2024 március 1-i DTG vevői tüntetésen elismerte, hogy előnytelen szerződést kötöttek. Tervezi-e a KÉSZ a 2023. évi ESG jelentésében közzétenni, hogy társadalmi felelősségvállalásuk mentén több mint 1500 polgár lakhatását gátolva, a DTG lakóparkot biztosítékként tekinti az előnytelen szerződésük korrekciója gyanánt? Illetve a fenti pontok alapján a szerződés az etikus üzleti magatartás fényében egyáltalán előnytelennek tekinthető-e?
  5. A leendő lakók kérik, hogy a KÉSZ rövidesen ismertesse, hogy az általa egy hónappal ezelőtt, március 6-án felajánlott lakhatási támogatást eddig hány család tudta igénybe venni.
  6. Kérik továbbá, hogy a KÉSZ ismertesse, milyen alapon tartja vissza a tűzvédelmirendszerek kódjait az eladótól a birtok visszaadására kötelező bírósági döntést követően? Tekintettel arra, hogy a birtok visszaadása ellenére a kódok visszatartása nyilvánvalóan tovább hátráltatja a lakók tulajdonba és birtoka kerülését, ezzel a lépésével a KÉSZ Építő Zrt. – jogi kiskaput kihasználva – nyíltan szembe megy a bírósági döntés értelmével.

Címlapkép forrása: KÉSZ Építő Zrt.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
ferihegyi reptér