Kevesebb osztalékot fizet a Duna House, de erősen indult az év
Ingatlan

Kevesebb osztalékot fizet a Duna House, de erősen indult az év

Portfolio
Megérkeztek a Duna House első negyedéves teljesítményéről szóló előzetes számok, amelyek alapvetően pozitív képet festenek a cégcsoportról, hiszen minden üzleti szegmens növekedett év/év alapon mind a négy országban. A lengyel hitelközvetítő szegmens újabb rekordokat döntött és a magyar üzletágak is erős kétszámjegyű növekedésen vannak túl az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest. A jó híreket azonban kissé beárnyékolja, hogy a vállalat a korábban tervezettnél több mint 6 forinttal kevesebb osztalékot fizethet.

Tovább javultak a Duna House számai az első negyedévben, erre utalnak a frissen közzétett számok.

  • A negyedév alatt 256 milliárd forinttal rekordot értek el a közvetített hitelvolumenek (+76,8% év/év és +3,0% negyedév/negyedév), elsősorban a lengyel piac növekedésének köszönhetően.
  • A franchise ingatlanközvetítésben a hálózat által generált jutalékok összege közel 4 milliárd forintot tett ki 2024 első negyedévében (+54,1% előző év hasonló időszakához képest és +10,6% 2023. negyedik negyedévéhez viszonyítva). Ezzel a cégcsoport által valaha elért második legerősebb negyedévet teljesítette 2022. első negyedéve után (4 075 milliárd Ft jutalékbevétel).
  • A saját iroda szegmens negyedéves jutalékvolumenei 498 millió forintot tettek ki (+32,1% év/év)

Az olasz hitelközvetítési volumenek 6 százalékkal növekedtek euró alapon év/év az első negyedévben. A 2023. negyedik negyedévhez képest 7 százalék a csökkenés mérteke, elsősorban szezonalitás miatt. A csoport jelentős együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa ingatlanközvetítő hálózattal, amelynek hatására 2024-től fokozatosan felépülő, jelentős organikus növekedésre számít.

Magyarországon folytatódtak a 2023. első negyedévi piaci mélypont után megindult pozitív folyamatok, minden fő szegmens jelentősen tudott bővülni 2024. első negyedévében év/év alapon. A csoport magyar franchise ingatlanközvetítői volumenei 56 százalékkal emelkedtek év/év alapon, míg a saját irodák volumene éves szinten 63 százalékkal ugrott. A cégcsoport magyar hitelezési volumene 121 százalékkal bővült év/év és a hiteligénylési adatok további növekedést vetítenek előre a második negyedévre.

Lengyelország kirobbanó teljesítményt mutat a 2022. utolsó negyedévi mélypont óta, amelyet részben a kedvező makrokörnyezet, részben az államilag támogatott hitelprogramok vezérelnek. A franchise ingatlanközvetítés volumene év/év 52 százalékkal bővült, míg a saját irodás ingaltanközvetítés volumene 6 százalékkal emelkedett év/év alapon. Hitelközvetítésben a volumenek év/év 232 százalékkal új csúcsra ugrottak. A hitelpiaci fordulatot segítette a fix kamatozású hitelek esetében a payment-to-income feltételek szabályozó hatóság általi könnyítése, valamint a 45 év alatti, első lakásukat vásárló hitelfelvevőket segítő First Home program július 1-i elindítása. Bár program keretösszege év végével kifutott, a folyósítások 2024. első negyedévéig kitartottak, ezzel fenntartva a hitelpiac lendületét. A hitelfolyósítást időben megelőzi az ingatlanvásárlási szerződés aláírása, így az ingatlanpiacon a minimális csökkenés már a program kifutásának tudható be. További állami támogatások csak az év második felére várhatók, így a következő 1-2 negyedévben mérsékeltebb volumenekre lehet számítani Lengyelországban - közölte a cég.

Emellett a vállalat egy külön közleményben közölte, hogy a hétfőn közzétett közgyűlési előterjesztések 10. napirendi pontjában található igazgatósági osztalékjavaslat (törzsrészvényenként 124,82 forint) minimálisan eltér a 2024. február 28-án a társaság nem-auditált konszolidált negyedik negyedéves jelentésében közölt, igazgatóság által tervezett osztalékjavaslattól (törzsrészvényenként 131 forint). Az eltérés mértéke részvényenként 6,18 forint (-4,7%). Ennek oka, hogy a cégcsoport többszintű struktúrájában ingatlanfejlesztést végző leányvállalatai között adott pótbefizetések korlátozták a társaság számára rendelkezésre álló kifizethető osztalék mértékét.

A 124,82 forintos részvényenkénti osztalék 12,5 százalékos osztalékhozamot jelent a hétfői záróár alapján.

A Duna House árfolyama idén 55,3 százalékkal került feljebb.

duna house0409

Címlapkép: Duna House

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz mostantól