Érdekes dologra hívta fel a figyelmet az elemző a lakásárakról
Ingatlan

Érdekes dologra hívta fel a figyelmet az elemző a lakásárakról

Portfolio
Múlt héten írtunk a KSH által közzétett előzetes magyar lakásáradatokról, amivel egy időben az Eurostat is közzétette az EU-s országok lakásárváltozásait. Míg a Magyarországon az előző év azonos időszakához képest 3,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak, addig az eurózónában éves összehasonlításban 1,1 százalékkal csökkentek, az EU egészét tekintve pedig 0,2 százalékos volt az emelkedés. Az adatokat most Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője értékelte.

Míg 2023 őszén csúcsot döntött a hazai árszint, a negyedik negyedévben az árak lefelé vették az irányt. A változás mögött Valkó Dávid szerint két ellentétes folyamat áll. Az új lakások, melyek a piaci forgalomnak csak töredékét adták, tovább drágultak, a használtpiac viszont ettől eltérő képet mutatott.

Bár a tranzakciók átlagára ott is nőtt, ez egyértelműen csak a forgalom összetételében bekövetkezett változásnak volt köszönhető, azaz annak, hogy a vevők inkább a jobb állapotú, kedvezőbb elhelyezkedésű és emiatt drágább ingatlanokat keresték. Az azonos minőségű használt lakások árát tükröző elméleti index csökkent.

Az elemző ennek kapcsán arra emlékeztet, hogy a használt lakások árát gyakran alakítják egymást sűrűn váltó ellentétes hatások. Például az elmúlt öt esztendőben a tavalyi október-december immár a 6. olyan negyedév volt, amelyben az azt megelőzőhöz képest csökkent az index, ám eddig minden ilyen negyedévet rögtön egy olyan követett, amiben ismét drágultak a használt otthonok.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Éves összevetésben az összevont hazai árindex 3,3 százalékkal nőtt a múlt év utolsó negyedében. Az Eurostat adatai szerint ez irányában megfelelt az akkori összuniós ármozgásnak, ám mértékében számottevően meghaladt azt (+0,2%). Az unióban viszont nagyok az eltérések, erről az alábbi cikkben részletesebben is írtunk:

Ha a tendenciát nézzük, ugyancsak vegyes a kép, tavaly a közösség legtöbb országában éven belül is változott az ármozgás iránya.

Mindössze öt olyan ország van az unióban, ahol legalább 3 éve töretlenül, negyedévről negyedévre drágulnak a lakások, ezek: Bulgária, Horvátország, Portugália, Litvánia és Szlovénia.

E két utóbbi élen áll abban, hogy itt már kilencedik évébe lépett a megszakítás nélküli drágulás. A folyamatosan vesztők kevesebben vannak, közülük

a német piacon a legrosszabb a helyzet, ahol immár 6 negyedéve csökkennek folyamatosan a lakásárak. Ezt a rossz sorozatot csak Luxemburg közelítette meg, ahol 5 negyedéve csúsznak a lejtőn.

Az Eurostat adataiból az is kitűnik, hogy a lakásárak 2023 végén regisztrált csökkenése leginkább a közösség fejlett országaira volt jellemző. Erre vall, hogy míg az uniós árindex növekedni tudott, éves összevetésben a már említett 0,2 százalékkal, addig az eurózónára kalkulált ármutató 1,1 százalékos visszaesést jelzett.

A negyedik negyedév előzetes adatai birtokában már a teljes 2023-as év árváltozása is megbecsülhető. Valkó Dávid úgy kalkulál, hogy az éves drágulás 5 százalék körül lehetett. Ám tekintettel arra, hogy ehhez tavaly 17,6 százalékos infláció társult, a mérleg jelentős átlagos reálárcsökkenést mutat.

A hazai lakáspiaci várakozásokról az alábbi cikkünkben részletesen is írtunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Reagált a Kúria a sorsdöntő devizahiteles fordulatra