Halálra ítélték a legnagyobb vietnámi ingatlancsalót
Ingatlan

Halálra ítélték a legnagyobb vietnámi ingatlancsalót

Portfolio
Tavaly decemberben írtunk arról, hogy bíróság elé kerül egy vietnámi üzletasszony, miután több mint 5 milliárd dollár veszteséget okozott egy helyi hitelezőnek. Az ország történetének legnagyobb pénzügyi csalási ügyében sikkasztás, megvesztegetés és banki szabályok megsértése miatt Truong My Lan ingatlanmágnást, a bíróság döntése értelmében halálra ítélték - közölte a CNBC.

Halálra ítélték Truong My Lan, ismert vietnámi ingatlanfejlesztőt, a Van Thinh Phat Holdings Group elnökét, amiért részt vett az ország történetének legnagyobb pénzügyi csalásában. A Thanh Nien állami média beszámolója szerint Lan-t sikkasztás, megvesztegetés és a banki hitelezési szabályok megsértése miatt találták bűnösnek. A sikkasztás vádja alapján halálbüntetést kapott, míg a többi vádpontért összesen 20 év börtönbüntetést róttak ki rá.

A vádak szerint Lan a Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) vagyonát sajátította ki törvénytelenül felvett hitelek révén, amelyeket a Van Thinh Phat és különböző fedőcégek számára biztosított. Ügyvédei védekezésük során azt állították, hogy Lan csak a bank kisebb részét ellenőrizte és nem töltött be hivatalos pozíciót az SCB-ben, azonban tanúk vallomása alapján a bíróság megállapította, hogy Lan valójában több mint 90%-os ellenőrző részesedéssel rendelkezik a bankban, így ő tekinthető annak tényleges tulajdonosának.

A jelentések szerint az érintett hitelek összértéke 44 milliárd dollár volt, amely az SCB 2012 és 2022 közötti hitelezésének döntő részét képezte. Ebből 12,3 milliárd dollár került a Van Thinh Phat céghez, míg a fennmaradó összeget magáncélra használták fel. A bíróság arra is rámutatott, hogy noha néhány hitelt Lan rendezett, köteles teljes kártérítést fizetni a banknak.

Lan-t először 2022-ben vették őrizetbe, és az ügyben további több mint 80 személyt - köztük központi banki tisztviselőket - vádoltak meg. Ez az eset része Vietnám átfogó korrupcióellenes küzdelmének, amely során már számos magas rangú politikus és üzletember került bíróság elé.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
társasház használt lakás