Tovább kúsztak felfelé a lakásbérleti díjak
Ingatlan

Tovább kúsztak felfelé a lakásbérleti díjak

Portfolio
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek: országosan 0,8, Budapesten 1,8%-kal nőttek egy hónap alatt - derül ki a legfrissebb KSH-ingatlan.com lakbérindexből. Az előző év azonos időszakit országosan 11,7, Budapesten 12,4%-kal, a 2015. évi bázist pedig 101, illetve 94%-kal haladták meg a márciusi lakbérek nominálisan. A reállakbérindex országosan 23, a fővárosban 19%-kal volt magasabb a 2015. évi bázisnál. A fővárosi index emelkedett az előző hónaphoz képest, az országos viszont nem változott.

Budapesten szinte valamennyi kerületcsoportban emelkedett a kiadó lakások bérleti díja az előző hónaphoz mérten. A budai hegyvidéki kerületekben 0,6, a budai egyéb kerületekben 1,9%-kal nőttek a lakbérek. A pesti oldalon a belső kerületekben 2,9, az átmeneti kerületekben 2,1%-kal lettek magasabbak, míg a külső kerületekben – az előző két havi erőteljes emelkedés után – 0,9%-kal csökkentek a bérleti díjak. Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban 9–15%-os volt a lakbéremelkedés, a legnagyobb mértékű drágulás a pesti átmeneti kerületeket jellemezte (14,5%).

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

2024 első három hónapjában a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (90%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 10%-ban családi házat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 4,0%-a volt családi ház. 2024 január–márciusában a fővárosban és országosan is a figyelembe vett hirdetések 44%-a származott magánszemélytől.

Az ingatlan.com felmérése szerint a fővárosban 270 ezer forint a kiadó lakások átlagos kínálati bérleti díja. A 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások ugyanakkor ennél jóval olcsóbban érhetők el, ott átlagosan 185 ezer forint a bérleti díj.

"Az emelkedő bérleti díjakat részben kompenzálhatják a kormány által tavasszal indított az Ifjúsági Garancia Plusz és a Lakhatási Támogatás 2024-es lakbértámogatási programok. Ezek olyan szociális alapon nyújtott lakhatási támogatások, amivel a fiatalok és az álláskeresők munkaerőpiaci elhelyezkedését segítik” - mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az áprilisi kínálat alapján továbbra is nagyon jelentős különbségek láthatók. Az V. kerület a legdrágább, ahol 380 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legnagyobb kínálatú városrészek közül a XI. és XIII. kerületben a fővárosi átlagnak megfelelő, 270 ezres szinten van az átlagos lakbér. A legolcsóbbak pedig a XVIII. és XXI. kerület lakásai, ahol 200 ezer forint alatt marad ez az összeg.

A vármegyeszékhelyek piacait nézve Debrecenben kell a legtöbbet fizetnie a bérlőknek: ebben a városban az átlagos lakbér áttörte a 200 ezres lélektani határt jelentő szintet, április közepén 220 ezer forint volt az átlag. Ezt követően Győr, Székesfehérvár és Veszprém következik a sorban 176-180 ezer forinttal. A másik végletet képviseli Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba 90-100 ezer forintos bérleti díjjal.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
társasház használt lakás