Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk
Ingatlan

Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Portfolio
Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján. Zömében (29%) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

Az otthonteremtési támogatások változásának bejelentése jelentős hatással volt a tavalyi év ingatlanpiacára, a gyenge kereslet az év végén fokozódó érdeklődésbe fordult. A részletszabályok pontosítása pedig még 2023-ban cselekvésre ösztönözte az új támogatási rendszerből kieső vásárlókat, így tranzakciószámok tekintetében is növekedő pályára lépett a szegmens az év végére - mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az igazi trendfordulót az idei év eleje hozta meg a piac számára.

2024 januárjától rég nem látott kedvezményes támogatási feltételekkel, részleges tartozáselengedéssel, teljes illetékmentességgel és mindössze 10%-os önerőkötelezettséggel sarkallja első saját ingatlanuk megszerzésére a fiatal párokat a CSOK Plusz lehetősége. Folyamatosan erősödő érdeklődés tapasztalható az ügyfelek részéről a megújult otthonteremtési támogatási rendszer kedvezményei iránt. A hálózat által közvetített hitelügyletek között országosan közel 17, Budapesten több mint 14 százalék volt a CSOK Plusz aránya - tette hozzá a szakértő.

A hálózat adatai szerint idén márciusban az előző év azonos időszakához hasonlítva közel duplájára, 26%-ra emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosi tranzakciók között.

A negyedéves adatok alapján szintén eléri a 25%-ot a vásárlói kör aktivitása, akik a tavalyi éves átlagnál 1%-kal kevesebbet, 42,5 millió forintot szántak ingatlanvásárlásra idén. A csaknem azonos összeg azonban 2024-ben már csak 4 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlanra volt elegendő Budapesten.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

A legtöbb első lakását vásárló ügyfél a fővárosban szerződött. Budapesten a tégla építésű lakásokat (65%) preferálták a leginkább az első lakást vásárlók, az átlagos ingatlanérték alapján egy 49 négyzetméteres téglalakás megvásárlásához 43,2 millió forintra volt szükség 2024 első negyedévében a fővárosban. Azok, akik ragaszkodtak a budapesti elhelyezkedéshez, de kevesebb összeggel vágtak bele az otthonteremtésbe, a negyedéves átlagok alapján akár 39,9 millió forintból is szert tehettek 55 négyzetméteres, fővárosi panellakásokra.

A Pest vármegyei lokációt is előszeretettel választották első lakás vásárlása céljából a vevők, akik 43,3 millió forintot fordítottak átlagosan első ingatlanukra, amely összegért 88 négyzetméteres otthonokkal gazdagodtak. A vidéki területeken Bács-Kiskun vármegye vonzotta a legtöbb első lakást vásárlót, országosan az ebből a célból szerződők 8%-a vásárolt itt magának átlagosan 77 négyzetméteres ingatlant, amely 29,4 millió forintos kiadást jelentett.A vásárlók korosztályát vizsgálva vegyes a kép, hiszen a 20 év alatti vevőktől egészen a 60 év felettiekig terjed a skála. A legtöbben 24-24%-ban 20 év alattiak, valamint 30-40 év közöttiek jutottak első lakásukhoz 2024 első negyedéve során.

Bár jelentős segítséget jelent az otthonteremtés során a CSOK Plusz, azonban – ahogy azt a korosztály szerinti megoszlás adatai is mutatják – nem csak az új kedvezményre jogosultak kerültek előnyösebb helyzetbe, a gazdasági helyzet javulása és a csökkenő hitelkamatok szintén támogatják a CSOK Pluszra nem jogosult első lakásukat szerzők piacra lépését az idei év során – tette hozzá Benedikt Károly.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
társasház használt lakás