Kilenc éve nem láttunk ilyen sok üres irodát Budapesten
Ingatlan

Kilenc éve nem láttunk ilyen sok üres irodát Budapesten

Portfolio
A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 377 170 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 560 590 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 816 580 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. Az üresedési ráta tovább emelkedett, a bérirodáknál 16,9, míg a teljes irodapiacon 13,8 százalék, ami 9 éves csúcsot jelent - derül ki a BRF legfrissebb, 2024 első negyedévi irodapiaci felméréséből.

2024 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült. A spekulatív céllal épült Millennium Gardens Dél 2. fázisát a Pest Központi alpiacon, míg a saját használatú Knorr-Bremse K+F központját Dél-Buda alpiacon adták át.

Az év eleji méretkorrekciók és állományrevízió során az irodaállomány mérete összesen 19 180 négyzetméterrel csökkent, illetve két épület került át a saját tulajdonú irodaházak közé, kettő épület kikerült és kettő hozzáadásra került az állományhoz.

A bruttó kereslet 2024 első negyedévében 94 980 négyzetmétert tett ki, amely az előző év azonos időszakához képest 24%-os növekedést jelent. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt 53%-kal. Az új szerződések a bérbeadások 36%-át tették ki, a bővülések 9%-ot, a saját használatra vásárlás részaránya pedig 2%-ot ért el.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

A nettó kereslet (szerződés hosszabbítás nélküli tranzakció) ugyanezen időszakban 42 270 négyzetmétert tett ki, amely 25%-os növekedést mutatott a 2023 első negyedévéhez viszonyítva. Az üresedési ráta 2024 első negyedévében elérte a 13,8%-ot.

A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,4 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,5 százalékponttal emelkedett.

2024 első negyedévében a legalacsonyabb üresedési rátát Észak-Buda alpiacon regisztrálták (8,4%), míg a legmagasabb érték, változatlanul az Agglomerációban volt mérhető (33,3%). Nettó abszorpció (korrigálva a méretváltozásokkal) az első negyedév során nem történt.

A legmagasabb bérlői aktivitást változatlanul a Váci úti irodafolyosón mérték, a teljes volumen 29%-át itt kötötték le. A Váci út után a második legnagyobb aktivitást a Belváros alpiacon regisztrálták, a tranzakciók 21%-a itt zárult le.

A BRF összesen 153 bérleti szerződést regisztrált az első negyedév során, átlagos méretük 621 négyzetméter volt, az előző negyedévhez képest 27%-kal csökkent a tranzakciók átlagos mérete. Öt szerződést kötöttek 3000 négyzetméternél nagyobb területre, amiből négy hosszabbítás és egy új szerződés volt. A negyedév legnagyobb tranzakciói a Váci úti irodafolyosón és a Belváros alpiacon történtek.

brf iroda 24 q1 tábla

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, Eston International, iO Partners és Robertson Hungary.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
építőipar, contech, építkezés