Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány
Ingatlan

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Portfolio
Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

A magyarországi mintegy 4,6 milliós lakásállomány a népességszámhoz képest nem számít kevésnek, ugyanakkor az építési év szerinti megoszlás egyenetlen képet mutat. Míg az összes lakóingatlan 35 százaléka az 1960-1980 közötti években épült - a házgyári lakásépítési hullámnak köszönhetően - addig az ezredfordulónál újabb lakások az állomány kevesebb mint 15 százalékát teszik ki.

A hazai lakásállomány minőségének fenntartásában a folyamatos, új építkezések támogatása mellett nagyon fontos a használt lakások korszerűsítésének segítése is - mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az épületfelújításokkal kiemelten foglalkoznak a szakértők az április 24-i Sustainable Tech 2024 konferencián. Részletekért kattints!

A szakember kiemelte, hogy a hálózat közreműködésével tavaly értékesített használt családi házak között jelentős többségben, 77%-ban szerepeltek az 1990 előtt épült ingatlanok. A tavalyi év során új tulajdonosra talált 1990 előtt épült használt családi házak állapot szerinti eloszlása is alátámasztja az új otthonfelújítási támogatás fontosságát.

Bár korábban is létezett már otthonfelújítási program, a lazább feltételek miatt akkor nagyon sok volt a látványos, de energetikai szempontból nem jelentős felújítás. A mostani program éppen ezért jobban hozzájárulhat az érintett családi házak energetikai korszerűsítéséhez.

Szükség is van erre, hiszen a hazai lakóingatlan-állománynak - az elvégzett energiatanúsítványok eredményei alapján - mindössze 6 százaléka mondható korszerűnek, azaz AA vagy BB kategóriájúnak. Átlagosnak tekinthetők a CC-FF közötti kategóriák, amik a teljes állomány valamivel több mint felét teszik ki.

A GG-JJ kategória közötti korszerűtlen, energiapazarló lakóingatlanok viszont a teljes állomány közel 40 százalékát adják.

Elsősorban ezeknek a felújításával lehetne érdemben hozzájárulni az energiapazarlás csökkentéséhez. Hogy pontosan mit jelent ez a fenntarthatóság szempontjából, és mi kellene az épületszektor teljes zöldítéséhez, arról az április 24-i Sustainable Tech 2024 konferencián az alábbi szakértők beszélnek majd Kiss Gábor, ügyvezető igazgató, Metrodom Kivitelező, IFK, alelnök moderálásában:

otthonfelujitasi-program-668827

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Lindab_Decarbonised_steel