Nagy harc lesz az otthonfelújítási támogatásért: megduplázódhat a jogosult ingatlanok száma
Ingatlan

Nagy harc lesz az otthonfelújítási támogatásért: megduplázódhat a jogosult ingatlanok száma

Portfolio
A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint a ma bejelentett könnyítésnek köszönhetően közel duplájára emelkedhet az új otthonfelújítási programra jogosultak száma. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy sietnie kell azoknak, akik kihasználnák a lehetőséget, mert a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret még gyorsabban kimerülhet.

Ahogy a Portfolio is beszámolt róla, újabb részletek jelentek meg az otthonfelújítási programmal kapcsolatban, a korábbi feltételek közül várhatóan kikerül egy nagyon fontos előírás. Továbbra is az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése lesz finanszírozható a támogatásból, ugyanakkor nem lesz elvárás, hogy az épületnek csatlakoznia kell a vezetékes gázhálózathoz.

Miért olyan lényeges ez a módosítás? A Bankmonitor becslése alapján nagyságrendileg 2,2 millió 1990 előtt épült családi ház lehet Magyarországon, ezek kicsivel több mint a fele gázfűtéses. A „Nemzeti Épületenergetikai Stratégia 2015” megnevezésű dokumentum (NÉS 2025) adatai alapján a kérdéses épületek 36,6 százalékában gázcirkóval, 21,6 százalékában pedig gázkonvektorral fűtenek. Ez alapján

eddig mintegy 1,2 millió épület lehetett jogosult a támogatásra, ez a szám azonban a feltételek megváltoztatásával mintegy 2,2 millióra emelkedhet.

Ez különösen azok számára jó hír, akiknek eddig csak a vezetékes gázra vonatkozó feltétellel volt problémájuk. A jogosultak köre bővül, ugyanakkor a keretösszeg nem emelkedik: továbbra is 108 milliárd forint összegben igényelhetnek támogatást a családok, ebből nagyságrendileg 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható. Emiatt még élesebb lehet a „harc” a kedvezményre, ugyanis a rendelkezésre álló keret gyorsan kimerülhet.

Éppen ezért a potenciális jogosultaknak fokozottan figyelniük kell a részletekre, valamint célszerű az igénylési lehetőség megnyitását követően minél hamarabb lépniük.

otthonfelújítási

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Kiszámoló

Ez történt a héten 0526

Minden tőzsdei befektető az amerikai kamatvágást várja, de egyre valószínűbb, hogy a nyáron sem lesz még kamatvágás, marad a mostani, viszonylag magas dollár alapkamat. A hír hallatára az am

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
budapest, város