Vidéken nőttek, Budapesten csökkentek a lakásbérleti díjak
Ingatlan

Vidéken nőttek, Budapesten csökkentek a lakásbérleti díjak

Portfolio
2024 áprilisában egymással ellentétes irányban változtak a lakbérek hazánk teljes, illetve fővárosi lakásbérleti piacán: országosan 0,8%-kal emelkedtek, Budapesten – az előző havi 1,8%-os növekedést követően – 0,5%-kal csökkentek egy hónap alatt a lakbérek - derül ki a KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexéből.

Az előző év azonos időszakinál országosan 12, Budapesten 10%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 103, illetve 93%-kal voltak magasabbak az áprilisi lakbérek. A reállakbérindex országosan 23, a fővárosban 17%-kal haladta meg a 2015. évi bázist. Az országos index gyakorlatilag stagnált, a fővárosi pedig csökkent az előző hónaphoz képest.

Budapesten az előző hónaphoz képest kisebbek voltak a lakbérek: azokban a kerületcsoportokban, ahol márciusban jelentősen növekedtek, áprilisban mérséklődtek a kínálati díjak. A budai hegyvidéki kerületekben 1,4%-kal nőttek, a budai egyéb kerületekben 0,9%-kal csökkentek, míg a pesti oldalon a belső kerületekben 1,8, az átmeneti kerületekben 0,7%-kal alacsonyabbak, a pesti külső kerületekben pedig 0,8%-kal magasabbak voltak a lakbérek az előző hónaphoz képest. Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban 8–13%-os lakbéremelkedés történt, a legnagyobb mértékű drágulás a budai hegyvidéki kerületeket jellemezte (13%).

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Budapesti bérleti díjak

Április közepéhez képest még májusban is stagnált a fővárosi bérleti díjak havi átlaga, amely 270 ezer forintot tett ki. A bérlőjelöltek számára a legjelentősebb választékot biztosító XI., XIII. és XIV. kerületben május közepén átlagosan 240-275 ezer forintos havi bérleti díjjal kínálták a kiadó lakásokat a tulajdonosok. A fővárosi piacon belül csak a XV., a XX. és a XXI. kerületben maradt 200 ezer forint alatt a havi bérleti díjak átlaga.

Vidéki bérleti díjak

A vármegyeszékhelyekre jellemző összesített átlagos bérleti díj sem változott áprilishoz képest, 150 ezer forinton maradt. Debrecen a legdrágább nagyváros 240 ezer forintos bérleti díjjal, itt viszont még havi szinten is 20 ezer forinttal emelkedtek az átlagos bérleti díjak. Érdekesség, hogy a debreceni átlag kilenc budapesti kerületét is meghaladja. Utána következik Székesfehérvár, Győr és Veszprém 180-190 ezer forintos összeggel. A két legjelentősebb kínálattal rendelkező nagyvárost, Miskolcot és Szegedet pedig 110 ezer és 160 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemezte május közepén.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
németország, építkezés, berlin