Mi várható 2024 második felében a hazai építőiparban?
Ingatlan

Mi várható 2024 második felében a hazai építőiparban?

Portfolio
A 2024-es év a vártnál kedvezőbben indult a hazai építőipar számára. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint januárban az építőipar termelés volumene 17%-kal, ezen belül az épületek építésének termelése 21%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Februárban azonban már változott a helyzet, mivel az épületek építésének termelése már csak 3%-kal bővült, sőt márciusban 10%-kal csökkent éves összehasonlításban. Az aktuális folyamatokat és az év második felének várakozásait az Újház Építőipari Trendmonitor foglalta össze.

A lakásépítésre vonatkozó első negyedéves adatok kedvezőtlen képet mutatnak: a január és március között átadott lakások száma 23%-kal, míg a kiadott új lakásépítési engedélyek száma 9%-kal maradt el az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az adatok tükrében nem meglepő, hogy

a szakértők idén a tavalyinál is gyengébb évet prognosztizálnak az újlakáspiac számára.

A májusban közzétett előrejelzések szerint a Magyar Nemzeti Bank 16 ezer, míg az MBH Bank Elemzési Centrum legfeljebb 20 ezer új lakás megépülését tartja reálisnak 2024 végéig.

Az ágazat közeljövőjét jelentősen befolyásolhatja a kormány által március 26-án bejelentett, illetve április 5-én részleteiben bemutatott új otthonfelújítási program, amely az 1990 előtt épített családi házak energetikai korszerűsítését támogatja. Bár a programról már korábban is jelentek meg előzetes sajtóhírek, de a Trendmonitor első negyedéves adatait vélhetően még nem befolyásolta.

Mit mutat a főindex?

Az Újház Építőipari Trendmonitor főindex 2022 februárjában érte el csúcspontját (62 pont), majd a 2022 júniusától elindult csökkenő tendencia eredményeképpen 2023. áprilisban a mért legalacsonyabb szintre, 39 pontra esett vissza. A múlt év második felében enyhe növekedés kezdődött, így az év végére elérte a 47 pontot. A kedvező tendencia új lendületet vett 2024 januárjában, mivel a fő mutató részét képező alindexek mindegyike emelkedett a decemberi értékhez képest, így a magasépítési ágazat bizalmi szintje, a lakosság várakozásai és a lakásépítéshez kapcsolódó szektor teljesítménye egyaránt javult.

Februárban azonban megtorpant a pozitív folyamat, sőt márciusban érzékelhető visszaesés történt, és a főindex ismét 50 pont alá került (49 pont). Az építőipari vállalkozások és a lakosság derűlátása mérséklődött, hasonlóan a lakásépítési ágazat teljesítményéhez. Az előttünk álló kilenc hónap kérdése, hogy a bejelentett otthonfelújítási program képes lesz-e dinamizálni az építőipart, és a remélhetőleg pozitív változás milyen mértékben jelenik meg a Trendmonitor indexértékeiben.

Magasépítési ágazat üzleti bizalmi szintje

Ez az alindex elsősorban a hazai építkezési vállalatok aktuális üzleti helyzetét és rövidtávú kilátásait összegzi. A magasabb pontszám annak jelzése, hogy a vállalatok tevékenységét korlátozó tényezők kevésbé befolyásolják, illetve megfelelő mértékű rendelésállománnyal rendelkeznek.

Az alindex 2023 júniusában, néhány havi stagnálás után 47 pontnál érte el az utóbbi három év legalacsonyabb szintjét, amely kisebb ingadozások után decemberben ismét ezen az értéken zárt. Az alacsony értékek hátterében egyértelműen a jelentősen visszaesett rendelésállomány, illetve a vállalatok által jelzett kereslethiány állt.

Az üzleti bizalmi alindex 2024. januárban jelentősen emelkedett (50 pont), mivel az építőipari vállalkozások több szempontból kedvezőbben ítélték meg aktuális helyzetüket. A korábbi évek hektikus trendje azonban ismét érzékelhetővé vált, mivel az alindex februárban kisebb mértékű csökkenésnek indult és márciusban 48 pontra esett vissza. Bár a rendelésállomány szintje javult, a vállalkozásokat az év harmadik hónapjában már kevésbé jellemezte az optimista attitűd, illetve a kereslethiány egyre nagyobb kihívást jelentett számukra.

A lakosság hosszútávú várakozásai

Az építőipari beruházások megélénküléséhez fizetőképes, kiegyensúlyozott lakossági keresletre van szükség. Az alindex ezért a lakossági szegmens financiális jellegű, illetve a lakáscélú beruházásokra vonatkozó percepcióit összegzi.

Az alindex a kelet-európai konfliktus gazdasági következményeinek hatására 2022 márciusától jelentősen csökkent, mélypontját 2022. novemberben érte el (40 pont). Pozitív tendencia 2023 őszén indult el, amelynek eredményeként az alindex novembertől tartósan meghaladta az 50 pontot.

A kedvező folyamat révén 2024. januárban elérte az 57 pontot, amelyhez hasonló értékkel másfél évvel korábban találkozhattunk utoljára. Az emelkedés februárban megtört, és minimális, egy pontos visszaesés történt, amelyet hangsúlyosabb csökkenés követett márciusban (54 pont).

Bár a jövőre vonatkozó percepció kedvezőbb lett és a megtakarítások szintje javult februárhoz képest, azonban a jelenlegi helyzet megítélése kedvezőtlenebb lett a lakosság körében, illetve csökkent az új lakásvásárlást vagy felújítást tervező felnőtt lakosság becsült aránya.

A lakásépítést meghatározó gazdasági környezet állapota (kereslet és kínálat)

A keresleti alindex elsősorban a lakáscélú beruházások előfeltételeihez kapcsolódik. A lakosság hosszútávú percepciójához hasonlóan 2022 februárjában mutatta a legmagasabb értéket (71 pont), majd a jövedelmi viszonyok kedvezőtlen változásának és a lakáshitelpiac visszaesésének hatására csökkenő tendencia vette kezdetét, végül 2023 elejére rendkívül alacsony szinten, 30 pont alatt stabilizálódott.

Szintén a lakossági várakozásokhoz igazodva, 2023 őszén pozitív irányú folyamat vette kezdetét, ezáltal az alindex decemberben elérte a 41, majd ez év márciusában a 45 pontot. Az említett kedvező folyamatot elsősorban a lakáscélú hitelek átlagos hitelköltségének folyamatos csökkenése indikálta, emellett növekedett a forintalapú lakáscélú hitelek szerződéses összege, illetve a reálbér is.

A kínálati állapotot jelző alindex elsősorban az építkezésekre és az építőanyagokra vonatkozó árak változását foglalja magában. Az árszínvonal alacsony szintje nyomán a mutató 2023-ban folyamatosan emelkedett, majd az év végére már átlépte a 80 pontot.

Az építőipar, illetve az egy- és többlakásos építmények árindexei év-év összehasonlításban továbbra is csökkentek, az építőanyagok árszínvonala stagnált, így az alindexre jellemző kedvező tendencia folytatódott 2024-ben is: február és március során már 87 pontot mértek.

A korábbi összefoglalóban leírtakhoz hasonlóan ismét fontos aláhúzni, hogy a keresleti oldalon tapasztalt kedvező folyamat önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a hazai építőipar valóban új lendületet vegyen, így a remélt kedvező változásnak csak az alapját képezheti.

A lakásépítés aktuális és közelmúltbeli teljesítménye

Az alindex célja, hogy visszajelzést adjon a lakásépítések havi szintű volumenéről, elsősorban az épületek építésére vonatkozó termelési érték, a szerződésállomány, illetve az építőanyag-kereskedelmi szegmens forgalmának és készletállományának becsült mérőszámai alapján.

Az alindex a 2022 elején mért maximális értékhez (69 pont) képest 2023 áprilisára kevesebb mint a felére csökkent (32 pont), majd egy kisebb mértékű növekedés nyomán októberre elérte a 40 pontot, azonban 2023 végére ismét jelentősen csökkent.

2024 első hónapjában pozitív változást regisztráltak, mivel az alindex jelentős mértékben, 34-ről 37 pontra emelkedett. A kedvező folyamatok hátterében az építőipari szerződésállomány, illetve az építőanyag rendelés- és készletállomány növekedése állt.

A kedvező folyamat azonban márciusban ismét megtorpant, és az alindex csaknem egy évvel korábbi mélypontra esett vissza (32 pont). Bár az épületek építésére vonatkozó szerződésállomány kisebb mértékben növekedett az előző hónaphoz képest, azonban nem ellensúlyozta az épületek építésére vonatkozó, szezonálisan kiigazított kibocsátási érték és az építőanyag-rendelésállomány csökkenését.

Mi várható 2024 elkövetkező hónapjaiban?

A jelenleg ismert adatok alapján áprilisban az üzleti és a lakossági bizalmi index növekedése várható, és feltételezhető, hogy az otthonfelújítási program indulása és az ehhez kapcsolódó kedvező ágazati légkör hozzájárulhat e két alindex-érték stabilizálódásához.

Pénzpiaci szakértők szerint a lakáshitelállomány növekedési tendenciája folytatódik, illetve a lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója tovább csökkenhet, így a keresleti alindexnél szintén elképzelhető kisebb mértékű emelkedés.

Ágazati előrejelzések szerint az építőanyagok árszínvonala rövidtávon nem változik, de 2024 második félévében kisebb áremelkedés már nem zárható ki,

emellett várható, hogy a tavalyi év azonos időszakához viszonyított termelői árindexek mérsékelt szinten maradnak, ezért a kínálati alindex esetében továbbra is magas alindex-értékkel találkozunk majd.

A lakásépítési teljesítményre vonatkozó alindex vélhetően elmozdul a jelenlegi alacsony szintről. Optimizmusra adhat okot, hogy a KSH adatai szerint az első negyedévben az épületek építésére vonatkozó új szerződés volumene 36%-kal volt magasabb az egy évvel korábbi értéknél, illetve a prognosztizált építőanyag-rendelésállomány és forgalom emelkedni fog a márciusi adathoz képest.

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
new york bank felhőkarcoló