Nagyot ugrott az orosz lakásvásárlók száma
Ingatlan

Nagyot ugrott az orosz lakásvásárlók száma

Portfolio
Erősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon a 2023-as év során, 2024-ben pedig várhatóan további élénkülés várható mind a hazai, mind más nemzetek befektetői felől. Az EU-n kívüli külföldiek a tavalyi enyhe piacon 2981 esetben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet, ami 18%-os növekedést jelez 2022-höz képest, és a teljes évre becsült hazai ingatlantranzakciók 3%-át fedi le a Duna House elemzése szerint.

A KSH előzetes adatai és a Duna House által becsült tavalyi tranzakciószámok alapján 3%-os arányban képviselték magukat az EU-n kívüli állampolgárok a magyar ingatlanokat érintő adásvételekben, ami a Miniszterelnökség által közzétett statisztika alapján 2981 esetet jelent. Ezzel szemben 2022-ben a KSH adatbázisa szerint 138 022 ingatlaneladás történt, akkor mindössze 2%-ot tett ki a külföldi vásárlók aránya.

„A 2023-as ingatlanpiacon erősödő tendenciát mutatott tehát a külföldiek jelenléte, azonban fontos kiemelni, hogy nem minden külföldi állampolgár által vásárolt ingatlan tartozik ide. A szabályozás szerint külföldiként külön kormányhivatali engedély szükséges egy magyarországi ingatlan megvásárlásához, amelyet az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalhoz kell benyújtani. Engedély nélkül is megoldható azonban a vásárlás, de kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai szerezhetnek ilyen módon ingatlant hazánkban. Az unión belüli nemzetiségek ingatlanszerzéséről nincsenek pontos statisztikák, de a Duna House szakértőinek tapasztalatai alapján továbbra is a német, a holland és az osztrák állampolgárok a legaktívabbak a hazai ingatlanpiacon” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Miniszterelnökség által közzétett statisztika szerint a 2023-as év során benyújtott ingatlanszerzési kérelmek száma 18%-kal meghaladta a 2022-es év adatait, sőt, 10%-kal még 2021-et is túlszárnyalta. A külföldiek ingatlanszerzése szempontjából leggyengébbnek számító 2020-as év adataihoz képest a 2023-as évben 36%-os emelkedést mutat a benyújtott kérelmek száma.

tavaly a legjelentősebb arányban a kínai ingatlanvásárlók voltak aktívak a hazai piacon, összesen 647 ingatlanra tettek szert,

ami 17%-kal kevesebb, mint 2022-ben. A kínaiak által a tavalyi év során vásárolt ingatlanok zömében Budapesten találhatók, azon belül preferált területnek a XIII. és a X. kerület számított, ahol az összes kínai állampolgár által szerzett ingatlan 13, valamint 11%-a található.

A háborúval érintett nemzetiségek közül az orosz vásárlók aktivitása emelkedett 2023-ban az előző év adataihoz képest, az ukrán állampolgárok ingatlanszerzése 7%-kal mérséklődött a 2022-es adatokhoz viszonyítva. Az aktivitásuk csökkenése ellenére, míg 2022-ben az ukrán volt a negyedik legtöbb magyar ingatlant szerző népcsoport, addig 2023-ban 5%-os jelenléttel a harmadik helyet szerezték meg. Az ukrán állampolgárok zömében (9%) a főváros IX. kerületét preferálták, de keresett volt még körükben a nyíregyházi lokáció (8%) is.

A beadott kérelmek alapján a második legtöbb ingatlant orosz állampolgárok szerezték hazánkban,

akik 2023 során 16%-kal több alkalommal kértek engedélyt az ingatlanszerzésre a 2022-es év darabszámához képest. Körükben a VI. kerületi ingatlanok számítottak a legkeresettebbnek, az összes orosz állampolgár által szerzett ingatlan 17%-a rendelkezett terézvárosi lokációval, 9%-ban pedig Erzsébetvárosban szerződtek ingatlanvásárlás céljából.

A hazai ingatlanpiac különböző területeivel kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 25-i XX. Property Investment Forum konferencián. Részletekért kattints!

A tavaly benyújtott kérelmek 72%-a fővárosi ingatlan megvásárlására irányult, ami a darabszámok tekintetében 30%-os erősödést jelent 2022-höz képest. „A fővárost illetően a külföldi befektetők körében népszerű lokációnak számít a pesti belváros, azon belül is az új építésű fejlesztések számában rekorder XIII. kerület vezeti a sort a beadott igénylések száma szerint (145 db), utána kevéssel lemaradva a VI. kerület következett (140 db). 100 feletti kérelemszámmal keresett volt még a VII., a VIII., és a IX. kerület is” – tette hozzá a szakértő.

Budapesten kívül is keresettek voltak az ingatlanok, az esetek 7 százalékában Pest vármegyei lokáció mellett tették le a voksukat a külföldiek tavaly, a benyújtott kérelmek száma az előző évi adatnál 2%-kal volt magasabb. „Számottevő változás érezhető a Komárom-Esztergom vármegyei kereslet kapcsán, ott csaknem négyszer annyi engedélykérést nyújtottak be tavaly a más nemzetek országaiból érkező vásárlók.

Az orosz állampolgárok között azok, akik a háborús helyzet ellenére megoldják, hogy ingatlanhoz jussanak és megfelelő tőkével rendelkeznek, többségében befektetési céllal vesznek luxusingatlanokat. A kínai vásárlókat illetően is igaz az, hogy csökkent az otthonteremtési céllal vásárlók aránya, inkább befektetési szándékkal vásárolnak, nappali plusz egy vagy két hálóval rendelkező ingatlanokat, zömében 80-100 millió forintos értékhatárig a belvárosi területeken, akár teljes berendezéssel együtt, azonnali kiadás céljából.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
new york bank felhőkarcoló