Másfél millió forint felett a budapesti új lakások négyzetméterára
Ingatlan

Másfél millió forint felett a budapesti új lakások négyzetméterára

Portfolio
Megjelent az Eltinga legfrissebb, 2024 második negyedévi Budapesti Lakáspiaci Riport, ami a fővárosi újlakáspiac aktuális folyamatait mutatja be. Ez alapján megállapítható, hogy tovább élénkült a kereslet a budapesti új lakások iránt, aminek hatása az árakban is érezhető volt. A kínálati árak emelkedése gyorsult, három hónap alatt közel 3 százalékos volt a növekedés, amivel a budapesti új építésű lakások átlagos négyzetméterára áttörte az 1,5 millió forintos határt.

Az aktuális felmérés 20 525 lakást tartalmaz. Ezek olyan fejlesztésekben találhatók, ahol 2024 február és május között legalább egy lakást kínáltak eladásra. A jelentős új kínálat hatására a listázott projektek száma 4 százalékkal, a felmérésben szereplő lakások száma pedig közel 6 százalékkal nőtt az előző negyedévvel összehasonlítva.

Az eladott lakások száma az előző negyedévihez hasonlóan erőteljes növekedést mutat. A második negyedévben 1750 lakást értékesítettek a fejlesztők, ami több mint 40 százalékkal haladja meg az első negyedéves számokat. Legutóbb két éve, a zöldhitel hatására megnövekedett kereslet lecsengésekor járt ilyen magasságokban a piac. A megnövekedett kereslet elsődlegesen továbbra is a befektetői oldal felől érkezik. Ezzel együtt a kínálati árak emelkedése is gyorsult:

három hónap alatt közel 3 százalékos volt a növekedés, amivel a budapesti új építésű lakások átlaga áttörte a 1,5 milliós határt (1,52 millió Ft/m2).

Éves szinten az áremelkedés 5,2 százalékos volt, így látható, hogy a növekedés nagyobb része a második negyedévben következett be. Ennek legfőbb oka az új kínálat magasabb árszintje (1,65 millió Ft/m2) volt. Leginkább Budán nőttek az árak, ahol az átlag már meghaladja az 1,8 millió Ft/m2-t, de az alacsonyabb bázisról induló külső-pesti kerületekben is említésre méltó emelkedés történt. A szabad lakások kínálati árszintje több mint 4 millió forinttal nőtt, így egy átlagos új építésű lakás már 112 millió forintba kerül a fővárosban.

A hazai lakáspiac különböző területeivel kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 25-i XX. Property Investment Forum konferencián. Részletekért kattints!

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

KonyhaKontrolling

Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-r

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
D_MTZ20201223030