Portfolio signature

Zöld iránytű az ingatlanbefektetőknek - Tudd meg, hogy mikor érdemes felújítani az ingatlanod

Portfolio
Komoly veszélyeket tartogat egy ingatlanbefektető vagy pénzügyi intézmény számára, ha nem méri fel kellőképpen, hogy egy jelenleg még zöldnek látszó ingatlan pár év múlva milyen potenciális, nagy költségű beruházásokat igényelhet. Érdemes egy energetikai tanúsítványnál messzebbre menni, és mélyebben is megvizsgálni az ingatlan teljesítményét, jövőállóságát. Egyfajta zöld iránytűként szolgál a befektetőknek a CRREM modell, ami segíti az ingatlanok értékelését a kibocsátás-csökkentési célok tükrében. Az MN6 Energiaügynökség elemzésében egy fiktív példán keresztül mutatják be, hogy mit is tud a modell, ami a befektetők, pénzintézetek számára is hasznos lehet, sőt talán valamikor a jövőben kötelezően elvárt információt hordozhat.

Nem kis falat az épületek 2050-ig történő szén-dioxid-mentesítésére vonatkozó célkitűzése, főleg annak tudatában, hogy az ingatlanállomány általánosságban alacsony energiahatékonysága szinte minden tagállamra jellemző, az ingatlanok felújítása rátája pedig elmarad a szükségestől. A zöld célok és az ingatlanok valós állapota közötti szakadékot, valamint az ebből fakadó veszélyeket mindenki érzi, az ingatlanbefektetőknek, a pénzügyi intézményeknek azonban ezt a kockázatértékelésben és végső soron számokban is le kell képeznie.

Az MN6 Energiaügynökség beszámolója éppen erre hívja fel a figyelmet, és mutatja be, hogy miként lehet kiküszöbölni a klímaváltozásból adódó veszélyeket az ingatlanszektorban.

Szeptember 4-én jön a nagy éves fenntarthatósági találkozó, a Sustainable World 2024, immáron 5. alkalommal. Részletek a linken!

A Carbon Risk Real Estate Monitor, mint eszköz a kockázatok felmérésére

Egy ingatlankezelő vállalati stratégiájának és kockázatkezelésnek biztosítania kell, hogy a portfólión belüli CO2 mérséklésére tett egyéni erőfeszítések elegendőek az EU-s célok teljesítéséhez – ellenkező esetben a piaci szereplő olyan helyzetbe kerülhet, amikor az ingatlanok nem felelnek meg a jövőbeli piaci elvárásoknak, és ezért elértéktelenednek. Az EU által finanszírozott CRREM (Carbon Risk Real Estate Monitor) modellszámítás lehetővé teszi a befektetők és ingatlantulajdonosok számára, hogy az energia- és emissziós adatok, valamint a szabályozási követelmények elemzése alapján felmérhessék eszközeik átállási kockázatoknak való kitettségét. Bevezeti az ún. stranded (jelentése: lemaradt, megfeneklett) ingatlan fogalmát, amely alapvetően az az ingatlan, amely nem felel meg a (jövőbeli) emissziócsökkentési, illetve energiahatékonysági követelményeknek - írják a beszámolóban.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés