Meglepő trendek a fővárosi bérlakáspiacon - Így állnak most a lakbérek
Ingatlan

Meglepő trendek a fővárosi bérlakáspiacon - Így állnak most a lakbérek

Portfolio
A bérlők egyre kevesebbet fizetnének, mégsem változtak a bérleti díjak júniusban a budapesti bérlakáspiacon, mert a lakásukat kiadók az egyetemisták rohamára számítva kivárnak – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből. Az átlagos fővárosi bérleti díjak szintje jelenleg 239 ezer forintnál áll. A külföldi diákok ugyanakkor nem várnak a ponthatárok kihirdetésére, már június végén megkezdték a lakáskeresést. Az ő megjelenésük sem tudta viszont megállítani a keresleti díj csökkenését, amely immár negyedik hónapja tart – ilyen hosszú, a bérlők anyagi lehetőségeinek csökkenését mutató időszakra legutóbb 2020-ban, a Covid-járvány idején volt példa.

Több folyamat egyszerre alakította a budapesti kiadó lakások piacát az elmúlt időszakban: a kínálati bérleti díjak az áprilisi és májusi csökkenés után júniusban stagnáltak, a bérbeadók átlagosan 239 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért. Ezzel párhuzamosan a keresleti bérleti díj, vagyis

A BÉRLŐK ÁLTAL ELKÉPZELT ÁR NEGYEDIK HÓNAPJA CSÖKKEN: JÚNIUSBAN AZ ÁTLAGOS ÁRSZINT 216 EZER FORINT VOLT, AMI 6 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉS ÁPRILISHOZ KÉPEST. AZ ÁROLLÓ A KERESLETI ÉS KÍNÁLATI OLDAL KÖZÖTT ÍGY ISMÉT 10 SZÁZALÉK FÖLÉ NYÍLT.

A kínálati ár stagnálása a bérbeadási platform szerint azzal magyarázható, hogy a bérbeadók a felsőoktatásban tanulók június végétől tapasztalható növekvő érdeklődése és várható rohama miatt egyelőre inkább kivárnak.

Szeptember 18-án a lakáspiac kiemelt eseményeként kerül sor a REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum konferencia megrendezésére. Részletekért kattints!

Hosszú évek tévhite a piacon, hogy a diákok rohama a ponthatárok július végi kihirdetésével kezdődik – hívja fel a figyelmet a portál. Az általános trend ezzel szemben az, hogy már június végén elkezdik a keresést azok, akik jelenleg is a felsőoktatásban tanulnak, de lakást váltanának, valamint azok az elsőévesek is, akik a tanulmányi eredményeik alapján szinte biztosak az egyetemre történő bejutásban. A legerősebb hatással a nyári piacra ugyanakkor a külföldi diákok vannak, akik szintén nem a ponthatárokat várják: ők már az elmúlt 3 hétben is jelentős aktivitást mutattak, a bérbeadási platformra újonnan regisztráló bérlakást keresők között a külföldiek aránya az általános 15 százalékhoz képest közel duplázódott és 27 százalékra ugrott.

A portál szerint a nyári hónapok nagy kérdése lesz, hogy melyik tendencia erősebb: a felsőoktatásba újonnan bekerülők vajon ellensúlyozni tudják-e a hónapok óta folyamatosan csökkenő fizetőképességet, illetve, meddig tartanak ki a bérbeadók: maradnak-e optimisták, vagy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan igazodni kezdenek a keresleti apályhoz. A jelenlegi fővárosi bérlakáspiaci helyzetben érdemes három tanácsot megfogadniuk az új tanévre készülő egyetemistáknak.

  1. Mindig érdemes időben elkezdeni a tájékozódást, hiszen aki későn áll neki a lakáskeresésnek, feltételezhetően drágábban tud majd a későbbiekben bérelni.
  2. A kiadó szobák számítanak a legolcsóbb terméknek a piacon, ezek mindig hamarabb kelnek el, ezért érdemes lakótársakkal összeállva közösen egy egész lakást bérelni.
  3. Budapesten egy adott kerületen belül is jelentős különbségek lehetnek a bérleti díjak között, ezért érdemes olyan oldalakon tájékozódni, amelyek nem kerületenként, hanem körzetekre bontva mutatják a különböző városrészek átlagos bérleti díjait.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

A Skynet-teszt
Gazdaság

A Skynet-teszt

Mi alapján lehet eldönteni, hogy emberrel vagy mesterséges intelligenciával beszélgetünk?

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
airbnb szoba nappali