Pillanatok alatt fagyott be a magyar ingatlanpiac, és ez még csak a kezdeti sokk volt
Ingatlan

Pillanatok alatt fagyott be a magyar ingatlanpiac, és ez még csak a kezdeti sokk volt

Portfolio
Pillanatok alatt fagyott be a magyar ingatlanpiac 2009-ben, amikor a válság kirobbanását követő évben szinte teljesen leállt a finanszírozás, nominálisan is csökkenni kezdtek a lakásárak, az irodapiaci hozamok jelentősen emelkedtek, és a legfőbb kérdés az volt, hogy meddig tarthat mindez. Hogy mi történt a válság első évében az ingatlanpiacon, arról a 2009-es Property Investment Forum konferencián részletesen beszéltek a szakértők.

A 2008-as optimistább hangok - miszerint ez egy rövidebb megtorpanás, amit hamar kihever majd a világgazdaság - 2009-re eltűntek, és egyre tisztábban látszott, hogy ez nem egy rövid, hanem egy elhúzódó mély válság kezdete. Ennek hatására pedig nagyon megváltozott a külföldi mellett a hazai ingatlanpiac is. A bankok befagyasztották a hitelezést, ami súlyos likviditási problémákat okozott a lakásfejlesztőknél, miközben a korábban indult, folyamatban lévő építkezések befejezése miatt az irodaterületek még mindig minimális kereslet mellett ömlöttek a piacra. A konferencia főbb témái között az alábbiak szerepeltek:

  • Globális makrogazdasági kilátások - Mikor áll helyre a finanszírozás?
  • Segítség, válságban vagyunk! - Ingatlanfejlesztők a kitörési pontokról
  • Irodapiac válság idején - Hogyan fogjunk bérlőt?
  • 9 vagy 13 euró? - Irodapiac Budapesten
  • Fejlesztés helyett... - Vagyonkezelés vagy üzemeltetés
  • Kitörés a lakásfejlesztők számára - Honnan szerezzünk forrást?
  • Lakásárak válság idején - Helyes értékítélet
A hazai ingatlanpiaci kilátásokkal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 25-i XX. Property Investment Forum konferencián, ahol Dr. Takács Ernő, a WING Deputy CEO-ja is az előadók között lesz. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_Takacs

Mi történt Magyarországon?

A 2008-as pénzügyi összeomlást 2009-ben reálgazdasági válság követte, az egész EU recesszióba került, a bankok óvatos hitelezési stratégiája a fejlesztési piacot is befagyasztotta. A korábbi években tervezett gigaprojektek fejlesztői azonnal behúzták a kéziféket, a külföldi fejlesztők elhagyták az országot. Közülük is azok voltak a szerencsésebbek, akik még nem kezdtek bele az építkezésekbe, akik igen, akár a betontorzókat hátrahagyva menekültek.

Voltak azonban olyan beruházások is - főként a budapesti irodapiacon - amelyeknek a befejezése éppen erre az időszakra esett, így azokat nem hagyták veszni, ez viszont azzal járt, hogy 2008-ban és 2009-ben összesen további félmillió négyzetméternyi iroda került a piacra, soha nem látott, 25 százalék feletti spekulatív üresedési rátát eredményezve.

Régiós helyzetkép

A legtöbb régiós ország különösen megszenvedte ezt az időszakot, Lengyelországra azonban menedékként tekintettek a befektetők. A lengyel csoda titka az volt, hogy az EU-ban egyedüli országként elkerülték a recessziót, így az ingatlanbefektetők kedvenc országává váltak, fenntartva ezzel a likviditást, a nyugat-európaihoz hasonló hozamszintek mellett.

Eközben a magyar irodapiacon minimálisra csökkent a bérlői aktivitás, 2009-ben az öt legnagyobb bérleti tranzakcióból négy szerződéshosszabbítás volt.

A legnagyobb bérleti tranzakció mérete sem haladta meg a 6000 négyzetmétert, miközben már egy 3000 négyzetméteres szerződéshosszabbítás elég volt ahhoz, hogy az év top3 tranzakciója közé kerüljön. Az év legnagyobb új szerződése mindössze 1600 négyzetméteres volt.

2_panel_Portfolio_Property_Investment_Forum_2009
Property Investment Forum 2009, Forrás: Portfolio

Hamarosan folytatjuk cikksorozatunkat a 2010-es évvel, a korábbi részek pedig az alábbi linkeken olvashatók:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

A Skynet-teszt
Gazdaság

A Skynet-teszt

Mi alapján lehet eldönteni, hogy emberrel vagy mesterséges intelligenciával beszélgetünk?

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
airbnb szoba nappali