5 látványos ábra az ingatlanpiacról - Hová teszik most a magánbefektetők a pénzüket?

2019. március 17. 14:25    
nyomtatás
 
2018 harmadik negyedévére már mintegy 907 milliárd dollár, vagy 253 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget fektettek ingatlanokba világszerte az intézményi, a magán-, és egyéb befektetők, ez több mint Magyarország GDP-jének a hatszorosa. Minden kontinensen megvannak a kedvenc célpontok, országok, ahová a legtöbb befektetett összeg érkezik, illetve a Knight Frank 2019-es Wealth riportjából az is kiderül, hogy mely ingatlantípusokat keresik a leginkább a befektetők.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

1. A teljes piac mérete


Hatalmas befektetett összegek mozognak az ingatlanpiacon, a tavalyi év harmadik negyedévében közel 253 ezer milliárd forintot fektettek kereskedelmi ingatlanokba az intézményi, magán-, és egyéb befektetők világszerte, ami több mint Magyarország 2017-es GDP-jének a hatszorosa. Ez 2007 óta a harmadik legmagasabb összeg, a csúcsérték közvetlenül a válság előtti időszakban volt mérhető.

5 látványos ábra az ingatlanpiacról - Hová teszik most a magánbefektetők a pénzüket?

Globális befektetési volumen a kereskedelmi ingatlanok piacán, forrás: Knight Frank The Wealth Report

2. A legaktívabb befektetők és a legnépszerűbb országok


A befektetett tőke legnagyobb része Észak-Amerikából jön, és nem is annyira meglepő, hogy ezeknek a nagyja az Egyesült Államokban marad (362 milliárd dollár) de az észak-amerikai befektetők körében Kanada, az Egyesült Királyság, Spanyolország, illetve Németország is népszerű, az utóbbi két országban 9 és 10 milliárd dollárt, vagyis 2500 és 2780 milliárd forintot fektettek.

Az európai befektetők közül legtöbben a német piacra vitték a pénzüket, 49 milliárd dollár (13 650 milliárd forint) értékben, ezt követte a brit, a francia, az amerikai, majd a holland ingatlanpiac. Az ázsiai befektetők körében Kína és Japán volt a legnépszerűbb célpont.

Ezeket mind összeadva az Egyesült Államokba 414 milliárd dollár volt az ingatlanpiaci befektetési volumen, ami 115 billió forintnak felel meg. Az Egyesült Királyságban ez 21 billió, Németországban 19,2, Franciaországban 12,2, a kínai piac pedig csak ezek után következik 8,9 billió forintnak megfelelő befektetett összeggel.

5 látványos ábra az ingatlanpiacról - Hová teszik most a magánbefektetők a pénzüket?

Melyik országba van a legtöbb befektetés? Forrás: Knight Frank The Wealth Report

3. Mennyien vannak a magánbefektetők?


A teljes 253 ezer milliárdos ingatlanbefektetési összeg jelentős része, mintegy 42 százalék az intézményi befektetőktől származik, közel 32 százalék pedig a magánbefektetők kezében van. Nagy az aránya (19 százalék) a REIT-nek, (real investment trust) az olyan ingatlanbefektetési részvénytársaságoknak, amelyek az "egyszerű" részvénytársaságokhoz képest speciális, transzparenciát biztosító szabályozási környezetben működnek, kedvező helyzetbe hozva mind a társaságot, mind pedig a befektetőket. A REIT-eket az Egyesült Államokban szabályozás kötelezi a társaságokat, hogy profitjuk minimum 95 %-át ingatlanbefektetéseken, illetve kapcsolódó befektetéseken érjék el (legalább 75 % az ingatlanhasznosításból származzon). A maradék 6-7 százalékot egyéb befektetések és ismeretlen források teszik ki.

A magánbefektetők 32 százalékos részesedése a kereskedelmi ingatlanpiacon, valamivel több, mint 80 ezer milliárd forintos összegnek felelt meg 2018 harmadik negyedévében, ami 2010 óta folyamatosan növekedett, és ami nagyságrendileg a hazai GDP több mint kétszerese. A magánszemélyek erős keresletét az indokolhatja, hogy az ingatlanok megfelelő diverzifikációs lehetőségeket teremtenek, illetve hosszú távon biztonságos befektetési formának számítanak kedvező hozamszintek nyújtása mellett.

5 látványos ábra az ingatlanpiacról - Hová teszik most a magánbefektetők a pénzüket?

Ingatlanpiaci magánbefektetések volumene, forrás: Knight Frank The Wealth Report


4. A lakások a legnépszerűbbek a magánbefektetők körében


A magánbefektetőkre fókuszálva a riport arra is rávilágít, hogy a legnépszerűbb ingatlantípusnak a lakások számítanak (35%) amiket az irodaházak követnek (29%) ezután következik a retail, az ipari ingatlanok, a hotelpiac végül az idősotthonok. Ha egyébként a többi, pl. intézményi befektetéseket is hozzávesszük, akkor összértékben az irodapiaci volumen megelőzi a lakásbefektetéseket, a sorrend ezután azonban ugyanúgy alakul, mint ha csak a magánbefektetőket néznénk.

5 látványos ábra az ingatlanpiacról - Hová teszik most a magánbefektetők a pénzüket?

A magánbefektetők befektetéseinek aránya ingatlantípusonként, forrás: Knight Frank The Wealth Report

5. Hol van a legtöbb magánvagyon?


Nem nagy meglepetés, hogy volumenben az ingatlanokhoz köthető magánbefektetések összege is az Egyesült Államokban a legnagyobb, a 178 milliárd dolláros összeg forintban 49,5 ezer milliárdot tesz ki. Az Egyesült Királyságban van a második legnagyobb magánjellegű ingatlanvagyon (3600 milliárd forint), amit Hongkong követ 3340 milliárd forintos befektetéssel.

5 látványos ábra az ingatlanpiacról - Hová teszik most a magánbefektetők a pénzüket?

A legnagyobb ingatlanpiaci privát tőkével rendelkező országok, forrás: Knight Frank The Wealth Report

5 látványos ábra az ingatlanpiacról - Hová teszik most a magánbefektetők a pénzüket?

Szeretnéd tudni, hogy még megéri-e beszállni a lakáspiacba? Milyen hozamokra lehet számítani a következő időszakban? A Lakás Kiállítás 2019 keretében megrendezésre kerülő Lakás Klub Extra körasztalos beszélgetése során a szakértők ezekre, és az ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ. Jelentkezz még ma!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Befektetési ingatlant keres? Óriási áresés! (x)

Kiváló lehetőségeket rejtő ingatlanok jelentős kedvezménnyel! 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium