Bajban lehetnek a kis cégek: nem lesz hová költözniük

2018. július 12. 11:05    
nyomtatás
 
Budapesten 25 irodaház épül az elkövetkező években, mégis bajban lehetnek a kis területigényű bérlők. A már megkötött előbérleti szerződések csupán 2,5 százaléka érint 1000 négyzetméter alatti területet, a legtöbb irodaházban ugyanis a nagy bérlők igényeire koncentrálnak. Kiutat jelenthetnek a már meglévő irodaházak, ahol több, mint 40 ezer négyzetméter várja az 1000 négyzetméter alatti bérlőket - szerepel a Ca Immo közleményében.

Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!2020 végéig 25 irodaház épülhet Budapesten, összesen közel 460 000 négyzetméteren, vagyis a jelenlegi nagyságrendileg 3,5 millió négyzetméter budapesti irodaállomány 13 százalékkal fog bővülni. A piacra kerülő épületek száma soknak tűnhet, a folyamatban lévő projekteknek azonban majdnem a fele (45 százalék) már bérlőre talált.

"Várakozásaim szerint a kiadott területek aránya az épülő irodaházaknál jelentősen nőni fog az az elkövetkező egy évben, ha csak az egy éven belül átadandó irodaházakat vizsgáljuk, azok 72 százaléka már bérlőre talált." - tette hozzá Szalma Péter, a Ca Immo vezető értékesítője.

Szalma Péter

bérbeadási vezető

CA Immo

 Tovább »Bajban a kisméretű bérlők?


Az egy éven belül átadásra kerülő irodaházakban nagyságrendileg 150 000 négyzetméternyi előbérleti szerződést kötöttek, ám ezek közül mindösszesen 4 üzletkötés történt 1000 négyzetméter alatti területre, ami volumenét tekintve 2,5 százalékot sem tett ki. Bajban lehetnek tehát azok a bérlők, akik új építésű irodaházban, 1000 négyzetméter alatti területet szeretnének bérelni. A Ca Immo és a BRF adatai szerint jelenleg a 10-et sem éri el azon fejlesztés alatt álló épületek száma, amelyek érdemben tudnak, vagy akarnak, egy 1000 négyzetméter alatti bérlői igénnyel foglalkozni.

Ez főleg annak tudható be, hogy nagyobb igények vannak a piacon és a tulajdonosok ezekre fókuszálnak, ezért a kisebb, 1000 négyzetméter alatti bérlőkkel, csak a nagyobb bérlőkkel történő megegyezést követően kezdenek el tárgyalni. További hátrány a kisebb bérlőknek, hogy az üres területek sokszor csak papíron léteznek, a nagyobbak ugyanis opciós vagy előbérleti joggal terhelik azokat, és idővel bővülésre használják.

Mi a helyzet a meglévő irodaházakkal?


A meglévő irodaépületek közül jelenleg a piacon 1000 négyzetméter alatti terület 248 irodaház kínál. Ezek a kis területek összesen 43 000 négyzetmétert tesznek ki, vagyis átlagosan 175 négyzetméteresek. A Ca Immo szakértője ugyanakkor figyelmeztet, hogy sok esetben csak 50-100 négyzetméteres üres, sötét, a ház felosztásakor visszamaradt területről van szó, amelyek valójában érdemi bérbeadásra nem alkalmasak, vagy olyan területről van szó, amihez nem tartozik vizesblokk, és így csak egy szomszédos bérlemény bővítésére használható a jövőben.
2018.07.12 09:20 Elérkezett az óriási fordulat ideje a hazai irodapiacon

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium