Elérkezett az óriási fordulat ideje a hazai irodapiacon

2018. július 12. 09:20  english version   
nyomtatás
 
A korábbi negyedévnél is erősebb kereslettel szembesült az irodapiac, mintegy 64 ezer négyzetméterrel növekedett a bruttó kereslet 2018 elejéhez képest. Az üresedési ráta hosszú évek óta most először emelkedett, ami mutatja, hogy az épülő irodaházak közül egyre több kerül átadásra. Az idei év hátralévő részében tovább folytatódik az átadási boom, így várhatóan az üresedési ráta is tovább emelkedik. Az év második negyedévében a teljes állomány 57 ezer négyzetméterrel bővült - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.

Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!2018 második negyedéve során három új irodaépület került átadásra, 57 060 négyzetméterrel növelve a budapesti modern irodaállományt. A Váci úti folyosó részpiacon két új épület nyitotta meg kapuit, a 21 560 négyzetméteres GTC White House és a 22 500 négyzetméteres Promenade Gardens. A harmadik új átadás az Észak-Buda részpiacon álló Graphisoft Park legújabb fázisa, a 13 000 négyzetméteres Graphisoft Park South épület. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 503 170 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2 838 720 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 664 450 négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

Elérkezett az óriási fordulat ideje a hazai irodapiacon


Az üresedési ráta enyhén, 0,3 százalékponttal emelkedett az előző negyedév rekordalacsony szintjéről, így jelenleg 7,6 százalékon áll. Az elmúlt öt év során először nem a Dél-Buda részpiacon található a legalacsonyabb üresedési ráta a városban; helyét a Nem-Központi Pest részpiac vette át 4,4 százalékos rátájával, míg a legmagasabb üresedés (30%) továbbra is az agglomerációban mérhető.

Elérkezett az óriási fordulat ideje a hazai irodapiacon


A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.A bruttó kereslet 2018 második negyedévében 161 550 négyzetmétert tett ki, ami 64 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. A teljes keresleten belül az új szerződések képviselték a legnagyobb arányt a bérbeadási volumen 37 százalékával,amit a szerződéshosszabbítások követtek 34 százalékkal. Az előbérleti szerződések részaránya 17 százalékot tett ki, míg a bővüléseké a maradék 12 százalékot.

Elérkezett az óriási fordulat ideje a hazai irodapiacon


Az előző negyedévhez hasonlóan a legmagasabb bérlői aktivitás a Váci úti folyosó részpiacon volt mérhető, a teljes volumen közel 36 százaléka. A Váci úti folyosó bérlői aktivitását a Dél-Buda és Központi Pest részpiacai követik 17 százalék valamint 15 százalékos részesedéssel.

A BRF összesen 196 bérleti szerződést regisztrált a negyedév során, melyek átlagos mérete 824 négyzetméter volt. 36 szerződést kötöttek 1000 négyzetméternél nagyobb területre, ebből 15 új bérlővel kötött megállapodás, 12 szerződéshosszabbítás, 6 bővülés és 3 előbérleti szerződés volt.

Elérkezett az óriási fordulat ideje a hazai irodapiacon


A negyedév három legnagyobb méretű tranzakciója között egy előbérleti szerződés, egy új szerződés és egy hosszabbítás szerepelt, amely mind különböző részpiacon köttetett. A legnagyobb közülük az evosoft által aláírt 20 400 négyzetméteres előbérleti megállapodás az egyedi igényeik szerint építendő központi irodájukra a Dél-Buda részpiacon tervezett Univerzum Office Building-ben. A legnagyobb hosszabbítás az ExxonMobil 17 500 négyzetméteres területére történt a Váci úti folyosó menti Center Point épületben, míg a legnagyobb új szerződés egy meg nem nevezett bérlő által aláírt 7700 négyzetméteres megállapodás a Nem-Központi Pest részpiacon található Skylight City-ben. A nettó abszorpció a második negyedév során 40 140 négyzetmétert tett ki, ami az egy évvel korábbi azonos időszak alatt regisztrált értéknek több mint duplája.

2018.04.18 10:39 Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium