Elkezdődhet végre a Tőzsdepalota felújítása - Látványterveken a megújuló épület

2018. március 8. 11:10    
nyomtatás
 
Már évekkel ezelőtt szóba került a Szabadság téren álló egykori Tőzsdepalota épületének felújítása, de a terveket nem követte építkezés. Az idén azonban eljöhet a változás, a fejlesztő cég szerint megkezdődhet a szebb napokat látott épület felújítása.

Kíváncsi vagy hol épülhetnek még irodaházak Budapesten? Érdekel, hogy mi várható a piac alakulásával kapcsolatban? Jelentkezz a Portfolio Ingatlan által szervezett FM & Office 2018 konferenciára!Az Alpár Ignác által tervezett Szabadság tér 17. alatt található épületet 1897 és 1907 között építették. A kezdetektől 1948-ig Tőzsdepalotaként működött, majd 1955-től az MTV székházaként szolgált. Az MTV 2009-es távozása óta az épület üresen áll, idén azonban elkezdődhet a felújítása, hogy azt követően irodaházként és kereskedelmi központként funkcionálhasson tovább.

2006-ban az épületet megvásárolta a kanadai Tippin Corporation ingatlanfejlesztő vállalat, akinek fő profilja a világ különböző pontjain elhelyezkedő műemlék épületek felújítása. Az építészeti terveket a nemzetközi Beyer Blinder Belle építésziroda készítette az ARUP szakmai hátterével és egy magyar kivitelező iroda, a LAKI együttműködésével, valamint helyi tanácsadók bevonásával.

Elkezdődhet végre a Tőzsdepalota felújítása - Látványterveken a megújuló épület

Forrás: CBRE

A megújuló épület hozzávetőlegesen 22 000 négyzetméternyi irodaterületet és 8000 négyzetméternyi kiskereskedelmi teret foglal majd magában. Az Exchange Palace négy szárnya ütemenként kerül felújításra, melyek közül az első - a Nádor utcai szárny - befejezése 2019 végére várható.

2018.03.08 11:00 Kiderült, ki adhatja bérbe a megújuló tőzsdepalotát

Elkezdődhet végre a Tőzsdepalota felújítása - Látványterveken a megújuló épület

Forrás: CBRE

Az épületről


A Szabadság téren a XVIII. század végétől a XIX. század végéig a Hild József által tervezett Újépület állt. A négyszögletes erődszerű építmény börtönként majd laktanyaként funkcionált, az 1848-49-es forradalom bukása után ennek falánál végezték ki Batthyány Lajos grófot, az első független magyar kormány miniszterelnökét.

A Tőzsdepalota a híres magyar építész, Alpár Ignác tervei alapján épült, aki több műemlék épület között a Magyar Nemzeti Bank terveit is készítette. A budapesti Tőzsde Európa legnagyobb ilyen épülete volt, mind alapterület és kereskedési volumen szempontjából. A Tőzsdepalota hatalmas mérete a hajdani birodalmi rivalizálás igényét fejezte ki Budapest és Bécs között. A tőzsde 1948-ig működött itt, helyére a Lenin Intézet került, majd 1955-től egészen 2009-ig a Magyar Televízió.

A budapesti Tőzsdepalota épületét a Tippin 2006-ban vásárolta meg az ÁPV Rt-től. Az ingatlanra csak többkörös procedúrában sikerült a vevőt megtalálni. A Tippin a 4. fordulóban csatlakozott a tenderhez, az eljárás pedig nagyjából 18 hónapig tartott. A végeleges vásárlási ár 4,6 milliárd forint volt. Az értékesítést követően a Magyar Televízió összesen 3 és fél éven keresztül bérelte vissza az épületet, majd 2009 közepén költözött át az új székházába.


További képek a négy évvel ezelőtti bontásról az alábbi cikkekben láthatók:

2014.04.30 15:41 Elkezdődtek a Tőzsdepalota felújítási munkálatai - Exkluzív fotók!
2017.05.18 14:38 Tényleg feltámadhat a megostromolt MTV-székház épülete?

Elkezdődhet végre a Tőzsdepalota felújítása - Látványterveken a megújuló épület

Forrás: Konta Gábor


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium