Így áll Budapest a zöld irodák terén

2019. augusztus 15. 16:35    
nyomtatás
 
Még mindig az irodaterületek a legnépszerűbbek a zöld minősítések között, a teljesen új ingatlanok mellett, egyre több már meglévő irodaház szerez LEED vagy BREEAM tanúsítványt. A minősítő rendszerek terjedésével a környezettudatos megoldások és az emberek életét megkönnyítő szolgáltatások is egyre meghatározóbbá válnak a legtöbb ingatlantípusnál - derül ki a Colliers International zöld minősítésekkel foglalkozó piaci jelentéséből.


Számos irodaház építését fejezték be a hazai piacon 2018-ban, ugyanakkor csupán három olyan irodaház és egy irodatér szerepel a Colliers adatbázisában, amely a teljesen új épületeknek járó LEED minősítést megkaphatta, ezek összterülete mintegy 82 ezer négyzetmétert tesz ki. Van továbbá 14 (közülük 10 még 2018 előtt készült el) olyan épület is Budapesten, amely átmeneti BREEAM minősítést szerezett, ezek ugyanakkor még nem tartoznak a zöld irodaháznak nevezett épületek közé.

BudaPart City

BudaPart City

1117 Budapest, Dombóvári út 26
Kiadó terület: 17220m2
Átadás:
2021
Bérleti díj: 15.5 - 18.5 EUR
Ajánlatot kérek


A BREEAM a legelsőként kifejlesztett környezettudatos épület-tanúsítási rendszer, amely kereskedelmi, iroda- és ipari épületekre vonatkozik. Olyan épületek fejlesztését bátorítja, amelyek kevesebb energia felhasználásával üzemelnek. A minősítés szintjei az alábbiak lehetnek: megfelelt (pass), jó (good), nagyon jó (very good), kitűnő (excellent), illetve kiemelkedő (outstanding).

A LEED minősítés szintén a környezetvédelmi szempontokra koncentrál, a megfelelő energia-, és anyagfelhasználásra, illetve a belső környezet minőségére. Az minősítés során megszerezhető kategória lehet a Certified, Silver, Gold vagy Platinum tanúsítványok egyike.

A WELL (Well Building Standard) minősítés az International Well Building Institute nemzetközi minősítése, amely nyolc különböző szempont szerint értékeli az épületeket, hogy azok ne csupán a környezettudatosságnak megfelelően legyenek a legmodernebbek, de a dolgozók közérzetére és egészségi állapotára is pozitív hatást gyakoroljanak.

Így áll Budapest a zöld irodák terén

További információkért kattints ide!

A már meglévő épületek is szerezhetnek zöld tanúsítványt, tavaly összesen 15 irodaház kaphatott ilyet, egy LEED, és 14 BREEAM minősítést adtak ki ebben a a kategóriában, ez a körülbelül 217 ezer négyzetméternyi irodaterület jelentős bővülésnek számít a korábbi évekhez képest. Ezen felül a tanúsítást szerzett ipari ingatlanok száma is jelentősen növekedett, 3 új épület LEED, illetve egy már meglévő épület kaphatott BREEAM minősítést.

Így áll Budapest a zöld irodák terén

A zöld minősítést kapott irodaépületek száma és összes alapterülete Budapesten, forrás: Colliers International

A budapesti modern irodaállomány körülbelül egyharmada rendelkezik valamelyik zöld minősítéssel, elnézve azonban a teljes irodaállományt már nem annyira kedvező a kép, csupán 66 ilyen minősített épület van a fővárosban, ami a teljes állomány 15 százalékát teszi ki.

Így áll Budapest a zöld irodák terén

A kiadott zöld minősítések aránya a budapesti irodapiacon, forrás: Colliers International

Várakozások 2019-ben


A jelenlegi irodafejlesztési hajrában körülbelül 500 ezer négyzetméternyi terület áll építés alatt (beleértve a saját tulajdonlású épületeket is) ezek mindegyike valamely zöld tanúsítvány megszerzését tűzte ki célul. Ami a WELL tanúsítványokat illeti, (elsősorban a dolgozók egészségére, jólétére és a well-beingre koncentráló követelményeket jelenti) egyelőre még csak előminősítésre van példa a piacon, viszont egyre több és több azoknak a fejlesztőknek a száma, akik a WELL minősítés megszerzésére törekednek és ennek megfelelően - kiegészítve ezt valamely zöld tanúsítvánnyal - szeretnék átadni az új irodaházat.

Aréna Business Campus

Aréna Business Campus

1087 Budapest, Hungária körút 30.
Kiadó terület: 71127m2
Átadás:
2020
Bérleti díj: 14 - 16 EUR
Ajánlatot kérek

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium