Wáberer és Scheer az építőipari árakról

2019. március 12. 10:30    
nyomtatás
 
Március elején hivatalosan is átadták Buda legújabb irodaházát, a Hillside Offices-t. Az eseményre az Octogon magazin (hagyományosan) egy különszámmal készült, amelyben több látványos fotó és technikai (főleg építészeti) részlet és érdekesség bemutatása mellett a projekt két tulajdonosával, Wáberer Györggyel és Scheer Sándorral is készítettek interjút. Ebből szemezgettünk.


A befektető

Wáberer György ugyan a BILK Logisztikai Zrt.-n keresztül már évtizedek óta részese az ingatlanpiaci körforgásnak, csak az utóbbi pár évben, mióta kiszállt a nevét viselő fuvarozó cégből lendült bele igazán a klasszikusabb ingatlanfejlesztésbe. És ha már belevágott, nem aprózta el. Egyből két ikonikusnak mondható épület megvalósításába szállt be. Az egyik a Hillside irodaház, a másik pedig, a már Elysium névre hallgató rózsadombi volt SZOT-szálló lebontása és újjáépítése.

A fókuszálás apropóját az adta, hogy egy fuvarozási céget vezettem 25 éven keresztül, amit három évvel ezelőtt értékesítettem, és akkor úgy éreztem: el kell döntenem, mibe fektetem a pénzemet. Abba a projektbe vágtam bele, amelynek a helyszínét, koncepcióját nagyon érdekesnek találtam. Ilyen volt a Hillside és a volt SZOT-szálló épülete, amin mindig megakadt a szemem, amikor Buda felé igyekeztem a Margit hídon. Arra gondoltam, hogy nagyon szívesen "befejezném" ezt az épületet.


Scheer Sándor megkereste, megállapodtak és így elkezdődött a közös munka. Wáberer nem tartja magát hagyományos ingatlanbefektetőnek, hanem inkább a lehetőségeket keresi, ez látszik azon is, hogy teljesen más módon közelít ő maga is egy ingatlanhoz, annak tereihez és jövedelmezőségéhez. Nem csupán a befektetés-hozam tengelyen mozog, vagyis komoly hozzáadott értékkel rendelkező épületekben gondolokodik. Ez a Hillside-ban lévő lobbyn keresztül is azonnal visszaköszön és várhatóan ezt tapasztalhatják majd a Rózsadomb tetején lakást vásárlók is.

Korábbi interjúnk Wáberer Györggyel
2018.05.28 13:02 Tőzsdére viszi ingatlanvállalatát Wáberer György

Az építőiparban tapasztalható áremelkedéssel kapcsolatban tesz egy érdekes megjegyzést.

Most van egy bumm az építőiparban, ezért aztán a kivitelezési költségek is jelentpősen emelkedtek, sőt azt gondolom, hogy jelentősebben emelkedtek, mint ahogyan azt a valódi költségek indokolnák. Úgy gondolom, hogy ez a hirtelen felfutás megtorpan majd, az árak csökkenni fognak, így két-három éven belül kiegyensúlyozottabban működhet a piac.


Az Elysiummal kapcsolatban hozzáfűzte, hogy a tervek szerint az idei év végére szeretnék befejezni. Jelenleg több kivitelezési fázis fut párhuzamosan. Tavasz elejére a szerkezetépítés készen lesz, jöhetnek a nyílászárók. "Vagyis egyszerre építünk szerkezetet és kész lakásokat" - fűzte hozzá.

Wáberer és Scheer az építőipari árakról


A Portfolio Építőipar 2019 konferencia. A szakma véleményvezérei a szakma jelenéről és jövőjéről.


A kivitelező és tulajdonos

A Scheer Sándorral készült interjúból kiderül, hogy a Market vezérigazgatója már 2007-ben kinézte ezt a telket a cége számára székháznak, de természetesen ennek a sztorinak is a 2008-as válság tett be, ahogy számtalan más ingatlanfejlesztésnek itthon és a világban. A tulajdonjogi kérdések tisztázása és a kerülettel való jó kapcsolat kiépítése után elindulhatott a projekt.

A tulajdonostársamhoz Wáberer Györgyhöz régi barátság fűz, és amikor György úgy döntött, hogy kiszáll a fuvarozásból, akkor rábeszéltem, hogyha lát fantáziát az ingatlanfejlesztésben, akkor mint pénzügyi befektető szálljon be.


A történet elején még úgy volt, hogy a Hewlett-Packard költözik a legnagyobb területre, és elviszik az épület 60%-át, de történt egy tranzakció cégen belül így kisebb terület is elég lett nekik, 1000 négyzetméteren vannak most. Közben jött egy Fundamenta tender, amin elindultak és megnyerték, így lett az azóta komoly szabályozási nehézségeket a nyakába kapó cég (ltp-k kivégzése) az épület első számú bérlője.

A munkaerőhiány az építőiparban általános probléma ma, de azt is lehet hallani, hogy a munkabérek viszont közelítenek végre a nyugati-európai szintekhez. - szólt a kérdésfelvetés, majd jött a válasz.

Ez nagyon érzékeny terület ma. Mi szerencsére a munkáinkon gyakorlatilag mindig minden szükséges szakembert meg tudunk kapni. Én inkább azt látom, hogy a hatékonyság, a minőség és a morál romlottak nagyon sokat, így a kivitelezésben sokkal koncentráltabb odafigyelésre, sokkal több területi irányítóra van szükség, és ezeknek az irányítást végző kollégáknak még inkább erősíteni kell a szerepét a jövőben. És sokkal körültekintőbben kellene képezni a szakmunkásokat. De nézze, minden korszaknak megvannak a maga problémái, ennek most ez az égető problémája az építőipar területén.

Ami a díjazásokat illeti talán már a beruházónál elkezdődött az, hogy a nyugat-európai díjak alatt vagyunk 10-20 százalékkal, tehát már nem a fele, mint korábban. Ez érződik a generálkivitelezőknél is, majd megy tovább a vállalkozókig., de ott a pénz egyfajta szürkezónába kerül, vagyis vagy eljut a tisztességes összeg ahhoz, aki valóban elvégzi a munkát, vagy csak félig jut el. Az a pénz amit mi kifizetünk egy-egy projekten, annak csak a töredéke jut el a munkásokhoz, vagyis az ő díjazásuk sokszor nem közelíti a nyugat-európait. Mindez végül azt eredményezi, hogy a beruházó hiába vár el minőséget a pénzéért. Ezen a szinten komolyan rendet kell csinálni, és ehhez a szabályozásban is változtatásra van szükség.


Érdekesség, hogy mindkét interjúban megjelenik az épület homlokzatával kapcsolatos kérdés, ami nem csoda, hiszen ez az épület (látva a különböző a közösségi felületeken megjelenő kommenteket, reakciókat) eléggé megosztja az embereket. Ízlésen ugye nem sok értelme van vitatkozni. Ami biztos, hogy ez egy bőven átlagon felüli minőségű modern irodaépület lett, egyedi művészeti értékekkel, nagyvonalú lobbyval. Megjárva az épületet, anélkül, hogy a használat közben előkerülő kisebb nagyobb hibáit tudnánk már most, azt gondoljuk, hogy szerencsés aki reggelente ide jöhet dolgozni.

Scheer Sándor résztvevője lesz a március 29-ei Lakás Klub Extra, illetve a május 8-án megrendezésre kerülő Építőipar 2019 konferenciáinknak.


Scheer Sándor

vezérigazgató

Market Építő Zrt.

Scheer Sándor 1996-ban alapította meg a Market Építő Zrt.-t, azóta a cég első számú embere. A cég alapításakor célul tűzte ki maga elé, hogy az építőipar egyik meghatározó szereplője lesz. Több mint 600 építkezés... Tovább »
Az eredeti interjúk az Octogon magazin Hillside-ról szóló különszámában jelentek meg. Az interjúkat a felelős szerkesztő Molnár Szilvia és Martinkó József készítették.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium