Az árak az egekben, de van egy jó megoldás, ha lakást vennél

2018. május 9. 11:31    
nyomtatás
 
Milyen környéken szeretnénk, illetve hol érdemes vásárolni? Milyen típusú lakást keressünk? Milyen előtakarékossági formát válasszunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják leginkább a lakásvásárlás előtt állókat, amelyek valóban fontos szempontok, mivel a mostani kiélezett piacon egyáltalán nem mindegy, hogy hol és milyen feltételekkel jutunk lakáshoz. A rendelkezésre álló lehetőségekről az OTP szakértőit kérdeztük.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Lakást vásárolni mindig komoly döntés. Legyünk első otthonukat vásárló fiatalok, bővülő család, várost váltó költözők, vagy akár befektetők a döntést mindig tudatosan érdemes meghozni. A számtalan lakáspiaci szempont és egyéni vágy mellett az egyik legfontosabb, hogy tisztában legyünk az anyagi lehetőségeinkkel, amely olykor sokkal kedvezőbb is lehet, mint azt elsőre gondolnánk. Mindig fontos, hogy a számunkra ideális környéken, megfelelő méretű és árú lakásban lakhassunk, de a profi szakértők abban is tudnak segíteni, hogy egy adott környéken milyen lakást érdemes választanunk, és hogy hogyan tudjuk előteremteni, akár segítséggel is a vételárat. A lakáshitelezésről, az árakról és az egyes lakástakarék konstrukciók lehetőségeiről az OTP Csoport szervezésében május 28-án megrendezésre kerülő, ingyenes Hello Otthon Esten további fontos részleteket tudhatunk meg.

Az árak az egekben, de van egy jó megoldás, ha lakást vennél

További részletekért kattints a képre!

Lakáshitel-piaci tendenciák


"Az emberek egyre inkább kezdik visszanyerni a bizalmukat a lakáshitelek iránt. Ezt jól mutatják a számaink is, hiszen 2017-ben is folytatódott a trend miszerint mind a hiteligénylések számában, mind összegében kétszámjegyű volt a bővülés. Különösen jól teljesítenek a részben vagy teljes futamidőre is fix kamatozású, úgynevezett fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyeket múlt nyáron vezettünk be a portfólióba. Az egyre dráguló lakásárak mellett felértékelődik a hazai kiterjedt lakástámogatási rendszer eleminek tudatos, jól megtervezett igénybevétele a finanszírozási konstrukció összeállításkor. A legismertebb CSOK mellett az egyik legnagyobb arányban az lakástakarékot kapcsolják a hiteleik mellé az ügyfeleink, hiszen ez nem csak állami támogatással segíti a lakáscéljaik megvalósítását, hanem a megtakarítási idő lejárta után fix kamatozású lakáskölcsön felvételi lehetőséget is biztosít. Ez különösen izgalmas lehetőség a mai alacsony kamatkörnyezetben ahol sokak számára csábító a változó kamatozású hitelek alacsony, ám kockázatos kamatmértéke, hiszen számukra kamatkockázati diverzifikációra is lehetőséget biztosít a lakástakarék azzal, hogy a változó kamat később fixre váltható az LTP-n keresztül. Ezeken túlmenően pedig egyre népszerűbb a munkáltatói adómentes lakáshitel törlesztési támogatás, közismertebb nevén a lakáshitel cafeteria is." - mondta el tapasztalatait Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója.

Kormos Zoltán

OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója

Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán szerezte. Korábban termékfejlesztési vezetőként dolgozott az OTP Banknál, 2010 és 2012 között a Gránit Bank ügyvezető igazgatója. Jelenleg az OTP... Tovább »Milyen árakkal szembesül az, aki ma lakást vásárolna?


"Az elmúlt 2-3 évben folyamatos kétszámjegyű árnövekedést tapasztaltunk a piacon, és bár a tavalyi évtől a drágulás már mérséklődik, így sincsenek könnyű helyzetben a lakásvásárlók. Budapest egyes frekventált részein közelítik a 600 ezer forintot az átlagos négyzetméterárak, a legdrágább V. kerület pedig a 700 ezres szintet is átlépte már. Vidéken egyre több megyeszékhely átlagára közelíti meg a Pest peremi kerületekre jellemző 300 ezres limitet, és a Balaton is töretlenül népszerű. Viszonylagos olcsóságuk és könnyű bérbe adhatóságuk miatt a panellakások piacán már 2014 óta látványos fellendülést látunk; a lakótelepi lakások ára a téglalakásokét meghaladó mértékben növekszik, a lakásvásárlók körében kifejezetten népszerűek. Legújabban pedig, a 2016-os építésösztönző lépések bevezetése óta, az új lakások piacán drámai a robbanás. Ebben a szegmensben a fővárosi átlag jelenleg 650 ezer forint környékén alakul és a csúcsot még nem értük el. Az ingatlan a folyamatos áremelkedés ellenére továbbra is csábító befektetés, ám az ideális helyszínek és lehetőségek feltérképezése egyre nagyobb tájékozottságot igényel." - hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Valkó Dávid

OTP Ingatlanpont vezető elemzője

Valkó Dávid, terület- és településfejlesztő geográfus, földrajz tanár, illetve újságíró alapdiplomája, majd ingatlanszakértő másoddiplomája megszerzését követően, 2000 óta ingatlanpiaci elemzőként tevékenykedik. Tovább »Mi a lakástakarék konstrukciók terjedésének titka?


"Hosszú évek óta ez egyik legkedveltebb megtakarítási forma a lakástakarék, amelynél a 30 százalék állami támogatásnak köszönhetően egy 10 éves konstrukció során akár 750 ezer forint állami támogatás is felvehető. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben az elérhető hozam mértéke minden futamidőre - akár 4, akár 10 évre - felülmúlja az elérhető, hasonlóan kockázatmentes megtakarítások hozamát. A felhasználási lehetőségek széles skálája - kezdve a lakásvásárlástól, a felújításon keresztül, a hitelkiváltásig - biztosítja, hogy az összegyűlt megtakarítás, annak kamatai és az állami támogatás könnyen felhasználható legyen mindenki számára." - mondta el Ungvári Krisztián, az OTP Bank Lakástakarék Csoport főosztályvezetője.

Ungvári Krisztián

OTP Bank Lakástakarék Csoport főosztályvezetője

2001-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Közgazdaságtudományi karán. Egyetemi tanulmányai mellett 1997-től 2000-ig az Első Magyar-Angol Bróker Rt. értékpapír kereskedőjeként tőzsdei, tőzsdén kívüli... Tovább »Az ingatlanárak elszállása tovább fokozza a lakástakarék iránti érdeklődést. Sokan nem feltétlenül tudják, de a lakástakarék pénztári megtakarítás bevonható lakáshitel felvételkor az önrészbe, majd elő- és végtörlesztésre is felhasználható. A lakástakarék azonban nem csak megtakarítási termék. A futamidő alatt (sőt akár már a megtakarítás indításakor) felvehető áthidaló kölcsönnel reális megoldás lehet egy lakásvásárlás is - tette hozzá a szakértő.

Az OTP Csoport szervezésében megrendezésre kerülő rendezvényre ide kattintva lehet jelentkezni.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az OTP Csoport támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium