Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod

2018. március 13. 13:55    
nyomtatás
 
Jóval magasabb az értékesítési idő a téglalakásoknál, mint a panelek esetében az országos és a fővárosi adatok alapján egyaránt. Az előző hónapban átlagosan 2-3 hónap alatt került eladásra egy panellakás országosan, míg a téglalakásukat eladni kívánó tulajdonosoknak 4-5 hónapot kellett várni a keleti és nyugati országrészeken, hogy vevőt találjanak, a főváros pesti oldalán pedig még ennél is többet, mintegy 6 hónapot - a Duna House Barométer adatai alapján.


A Duna House hálózat által adott időszakban és területen eladott ingatlanok értékesítési ideje valamelyest változott az elmúlt kilenc hónapban. Tavaly júniushoz képest a panelek értékesítési ideje mintegy 30 százalékkal volt alacsonyabb az idei év elején, a keleti és nyugati országrészben egyaránt. Nagyságrendileg 70 nap alatt keltek el a panellakások idén februárban, míg a tavalyi év nyarán 100-110 nap volt ezeknek az értékesítési ideje. A napok számában tapasztalt csökkenést okozhatta a nagyobb kereslet, a bővebb kínálat (hamarabb megtalálták a vásárlók a számukra ideális lakást) továbbá az okok között szerepelhet még sok más mellett az is, hogy az utóbbi három hónapban a kereslet igényeinek jobban megfeleltek az eladásra kínált ingatlanok árai, így kevesebb idő is elég volt a döntéshozatalhoz.

Összehasonlítva az ország keleti és nyugati felét, az értékesítési idő mindkét részen jóval hosszabb volt a téglalakások esetében. Idén év elején a panel- és téglalakások eladási ideje közötti különbség több volt mint másfél hónap, vagyis februárban átlagosan 120-140 nap alatt keltek el a téglából készült lakások. Mivel ezeknek a négyzetméterára jóval magasabb a panelből készültekéhez képest, nagyobb összegekről kell a vásárlóknak döntést hozni, így a hosszabb értékesítési idő nem meglepő jelenség.

Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod


A fővárosban is hasonlóan alakul a napok száma


Idén februárban a Duna House által értékesített téglalakások eladási ideje Pesten megközelítette a hat hónapot, míg a belvárosi és budai részeken valamivel több, mint 3 hónapot vártak csupán az eladók, hogy elkeljen az ingatlan. Az elmúlt hónapok elég vegyes képet mutatnak a napok számában, így nem lehet egyértelmű következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy hol lehet a leggyorsabban eladni egy téglalakást. Természetesen az értékesítési időt leginkább az befolyásolja, hogy milyen áron kínálják az ingatlanokat az adott időszakban, ha jócskán a piaci ár alatt kerül meghirdetésre egy lakás, hamar vevőre találhat.

Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod


A panellakások értékesítési idejében az látszódik, hogy jóval kevesebb idő is elegendő volt az eladásra, 60-80 nap alatt létrejöhettett az adásvétel, míg tavaly év közepén ez a szám a pesti és budai oldalon is átlagosan 160 nap volt.

Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod


Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod

Templomvölgy Villapark - további információért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium