Hoppá! Brutális eszközzel nyúlhat bele az állam a lakáspiacba

2018. április 12. 19:30    
nyomtatás
 
A tavaly decemberben elfogadott jogszabály egyes belvárosi lakástulajdonosok legrosszabb rémálmát válthatja valóra. Az új szabályok szerint ugyanis a világörökség területén lévő (nem lakó) ingatlanokra az állam elővásárlási jogot gyakorolhat. Az új szabályozás főként az ezeken a területeken található kiskereskedelmi egységek, a szállodák és irodaházak adásvételére, illetve ezeknek a piacára lehet hatással, gondoltuk még 1 hónappal ezelőtt. A minap azonban egy rendkívül meglepő levelet kaptunk. Olvasónk I. kerületi, egyedi helyrajzi számmal rendelkező, garázs besorolású ingatlanának tulajdoni lapjára a Magyar Állam elővásárlási jogot jegyeztetett be. Végülis nem lakóingatlan, az igaz, de lássuk be, a garázs, főleg az I. és V. kerületekben az egyik legkomolyabb érték a lakás adásvételnél. Ebből lehetnek még gondok.


A Magyar Közlöny oldalán közzétett több mint 80 ezer egyedi ingatlant tartalmazó országos listán mintegy 1825 garázs vagy teremgarázs van, melynek egy kis része nem Budapesten található. A jelek szerint ők mind megkapták, vagy nemsokára megkapják a hivatalos értesítést arról, hogy az államnak elővásárlási joga lett bejegyezve az ingatlanukra.

Olvasónk csatolt képei az állami elővásárlási jog bejegyzéséről.

Az első képen a tulajdoni lapon történt bejegyzés látható, a másodikon pedig az indoklás olvasható.

Hoppá! Brutális eszközzel nyúlhat bele az állam a lakáspiacba

Hoppá! Brutális eszközzel nyúlhat bele az állam a lakáspiacbaA témában alig egy hónapja készítettünk egy interjút Perlaki Szabolccsal, az OPL partnerével, ám akkor még leginkább a kereskedelmi ingatlanok piacát érintő kérdésekről értekeztünk. Most vélhetően ő is és mások is nagyon meglepődtek.

Meg is kerestük Perlaki Szabolcsot, aki a következőt fűzte hozzá a meglepő fordulathoz.

"Problémát okozhat a piacon, hogy garázs megnevezésű ingatlanok is szerepelnek a rendelet mellékletében, és ezek esetében is elkezdték bejegyezni elővásárlási jogot az állam javára. Ez jelentősen megnehezítheti a garázsokhoz tartozó - és elővásárlási joggal egyébként nem terhelt - lakások eladását (illetve ezzel párhuzamosan komoly befolyással lehet az árakra is, a szerk.). Az érintett magas presztízsű és parkolási gondokkal küzdő területeken a lakóingatlanok a legtöbb esetben ugyanis csak akkor piacképesek, ha azokkal együtt az külön helyrajzi számon nyilvántartott, de funkcióját tekintve azokkal összetartozó garázsok egyszerre kerülnek értékesítésre. A garázs megnevezésű ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jog így tulajdonképpen ellehetetlenítheti a Világörökségi törvénynek a lakóingatlanokra vonatkozó kivételi szabályának érvényesülését, hiszen ha az állam vásárolja meg a garázst, anélkül a lakások nem lesznek (de legalábbis sokkal nehezebben) értékesíthetők. Nem tudjuk, hogy ez csak egy jogalkotási hiba, vagy ezzel az eszközzel az állam az érintett területek lakáspiacába is be kíván avatkozni.

További zavart és sok ingatlantulajdonosnak fejfájást okoz, hogy a Világörökségi törvény végrehajtási rendeletének 1. sz. melléklete olyan ingatlanokat is tartalmaz, amelynek megnevezése lakás, illetve lakóház. A Világörökségi törvény szerint ugyanakkor az elővásárlási jog nem illeti meg az államot a lakhatás céljára szolgáló rendeltetés szerinti jellegű ingatlanok (különösen: lakás, lakóház) tekintetében. Mivel azonban a törvény magasabb rendű jogszabály, mint a rendelet, ezért ellentmondás esetén a törvény szövege az irányadó. Véleményünk szerint tehát az elővásárlási jog nem terjed ki a világörökségi helyszínen található lakásokra és lakóházakra akkor sem, ha a rendelet melléklete szerinti listán az adott lakások és lakóházak szerepelnek. Vélelmezzük, hogy egyszerű jogalkotási hibáról van szó.

A rendelet melléklete számos olyan ingatlant is felsorol, amelynek megnevezése több funkciót is tartalmaz (így például lakóház, gazdasági épület és garázs). Kérdés, hogy ilyen esetben a nem lakhatást szolgáló ingatlanrészek miatt gyakorolhat-e az állam elővásárlási jogot a lakóházat is magába foglaló és egyébként jogilag oszthatatlan ingatlan tekintetében.

Egyébként nem javasolt olyan "kreatív", az elővásárlási jogot kijátszó megoldások alkalmazása, mint például a lakás eladása mellett a garázs "vevő"-nek történő ajándékozása, mert egy ilyen szerződés színlelt ügyletkét könnyen semmis lehet, ami komoly jogi bonyodalmakat és elszámolási nehézségeket okozhat."

A teljes belvárosi lakáspiacot nyilván nem borítja majd fel ez a fejlemény, és a lakások többsége így is forgalomképes lesz, de ettől függetlenül sokak számára (eladói és vevői oldalon egyaránt) okozhat majd kellemetlenséget. A jogalkotó remélhetőleg mielőbb reagál a jelenségre és kiderül, hogy egyszerű hibáról van szó, amit javítanak majd, vagy valóban a garázsok megszerzése az egyik cél az állam számára.

Hoppá! Brutális eszközzel nyúlhat bele az állam a lakáspiacba

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium