Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban

2018. június 14. 15:45    
nyomtatás
 
Az elmúlt években jelentősen emelkedő lakásárak a jövedelmek párhuzamos növekedése miatt ugyan nem rontottak drasztikusan a lakásvásárlók helyzetén, az állami támogatások ugyanakkor relatíve egyre kevesebbet érnek a piacon, vagyis a lakások és házak árának egyre kisebb aránya biztosítható az állami forrásból. Szintén jelentős a különbség Magyarországon belül az egyes területrészek között, a legkevesebbet Budapesten "éri" a CSOK, míg a legtöbbet a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon.


2016 jelentős változást hozott a lakásvásárláshoz igénybe vehető állami támogatások esetében is. A korábbi összegek ugyanis emelkedtek mind az új, mind pedig a használt lakások esetében. Az igazi "nagy durranást" pedig a 3 gyermeket vállalók számára, új lakás vásárlásához vagy építéséhez elérhetővé váló 10 millió forintos támogatási összeg jelentette.

A lakásárakban lévő különbségek miatt ugyanakkor az állami támogatás nem jelentett ugyanolyan segítséget minden területen. Budapesten például a használt lakás vásárlása esetén relatíve kisebb segítséget nyújtott a CSOK, egy 60 négyzetméteres lakás árának kevesebb, mint 7 százaléka volt finanszírozható a támogatási összegből egy 2 gyermekes család esetében 2016-ban. Ezzel szemben a községekben és az alföldi kisebb városokban ennél jóval nagyobb segítséget jelentett. A legolcsóbb helyszíneken a lakásárának 40-60 százaléka is biztosítható volt az 1,43 millió forintos összegből. Egy három gyermeket vállaló család esetén Budapesten a 2,2 millió forintos CSOK összeg az átlagos lakásárak alapján egy 80 négyzetméteres lakás vételárának 7,6 százalékára volt elég, Észak-Magyarország, a Dél-Dunántúl, a Dél-Alföld és az Észak-Alföld községeiben azonban 50-70 százalékát biztosíthatta a támogatás a lakás vételárának.

Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban


Az emelkedő árak hatása


2016 és 2017 között azonban jelentősen emelkedtek a lakásárak hazánkban, ami azt is eredményezte, hogy a CSOK összege relatíve "egyre kevesebbet ér" a lakásárához képest, így már közel sem jelentett akkora segítséget. Budapesten például 2017-ben egy 2 gyermekes, 60 négyzetméteres használt ingatlant vásárolni szándékozó család számára kevesebb mint a vételár 6 százalékára volt elég az állami támogatás összege. Egy 3 gyermekes, 80 négyzetméteres használt otthont vásárló család számára pedig 6,6 százalékra. Mind a két esetben körülbelül 1 százalékpontos csökkenés következett be.

Vidéken továbbra is azért a vételár jelentős része finanszírozható az állami támogatás segítségével, bár jelentős volt az összeg relatív segítségének romlása a lakásárakhoz képest az elmúlt 1 évben. Jelenleg a Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, a Dél-Alföld és az Észak-Alföld községeiben a lakás vételárának 46-63 százaléka volt biztosítható az állami 2,2 millió forintos támogatásból egy 3 gyermekes család számára egy 80 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Egy 2 gyermekes 60 négyzetméteres lakást vásárló család esetében pedig a lakásárának 40-54 százalékát fedezheti. A családok számára tehát a lakásár több százalékponttal kisebb arányban finanszírozható az állam által nyújtott összegekből.

Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban


Mire elég a 10 millió forint?


Az új lakást vásárlók helyzetének alakulását Budapesten és a megyeszékhelyeken vizsgáltuk meg, a 3 gyermekes családokra fókuszálva. A számításaink során azt feltételeztük, hogy új ingatlanból is 80 négyzetmétereset szándékoznak vásárolni a családok, akárcsak használt otthonok esetében. Az eredmények azt mutatták, hogy a CSOK új lakás vásárlása esetén arányaiban jóval nagyobb segítséget jelentett a vásárlók számára mindenütt, köszönhetően a magas összegének.

Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban

Hársfaliget Lakópark, További információkért kattints a képre!

Budapesten 2016-ban eladott lakások esetében a 10 millió forintos összeg a vételár 27 százalékát fedezte, a megyeszékhelyek esetében pedig 41-57 százalékát. Az új lakások ára azonban szintén jelentős emelkedésen ment keresztül az elmúlt években. A 2017-ben ténylegesen eladott lakások árában ez még a statisztikákban kevésbé érhető tetten, ezért inkább az új lakások kínálati árait hasonlítottuk össze a 2016-ossal (vagyis a szabályok életbelépésekor jellemzővel).

A számokból látszik, hogy a 10 millió forint relatíve jóval kevesebbre volt elég a tavaly tervezőasztalról vásárlók esetében. Budapesten például a vételár kevesebb mint 20 százalékát tudták a vevők a 10 millió forintos CSOK-ból finanszírozni, a megyeszékhelyeken pedig 29-40 százalék közé csökkent a vételár azon része, amely az állami támogatásból finanszírozható.

Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban

A 10 millió forintos vissza nem térítendő összeg mellett a vásárlók 10 millió forint kedvező kamatozású hitelhez is hozzájuthatnak, ez egy 2016-ban kész lakást vásárló számára azt jelentette, hogy a fővárosban több mint az új lakásának felét ki tudta fizetni az állami konstrukció segítségével, vidéken pedig szinte a teljes vételárat fedezte az összeg, 83-100 százalékot tehetett ki a CSOK 10+10 milliója az árból. A Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon pedig nem is kellett kihasználni a teljes 10 millió forintos hitelkeretet egy 80 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

A 2017-ben a tervezőasztalról vásárolt lakások esetében azonban már közel sem volt ilyen kecsegtető a helyzet. Budapesten a 20 millió forint a lakások vételárának kevesebb, mint 40 százalékára volt elég 80 négyzetméteres átlagos árú társasházi lakás esetében, a megyeszékhelyeken pedig a vételár 59-78 százalékát lehetett a 10+10 millió forintból finanszírozni.

Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban


10+10 millió

Ide kattintva egy helyen minden információ elérhető az új családi otthonteremtési kedvezményről. Választ adunk az egyéni esetekre, körüljárjuk a legfontosabb gyakorlati kérdéseket, segítünk kiigazodni az új CSOK feltételeiben.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium