Magyarországon is egyre népszerűbbek a készházak

2018. október 3. 09:58    
nyomtatás
 
A készházat építtetők több mint kétharmada veszi fel a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) otthona kivitelezéséhez. Az árak ezen a piacon is megnőttek, harmincmillió forint alatt ma már nem érdemes építkezésbe vágni - mondta el a Magyar Időknek Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke, aki szerint kiszámítható éveket él a piac, amin a kedvezményes lakásáfa kivezetése sem fog változtatni.

A lakáspiac központi kérdése most a lakásáfa változása. Hogyan lehet vásárlóként jogilag és pénzügyileg is biztonságosan felkészülni erre? Mi történik akkor, ha csúszik a leendő lakásunk átadása? Meddig tarthat a piac szárnyalása? Gyere el a LAKÁS 2018 Országos Kiállításra és ne hagyd ki a helyszínen megrendezett Portfolio Klubot sem! Tudj meg többet a lakáspiacról, hogy magabiztosan vághass bele a lakásvásárlásba!A szakember szerint a készházak piacára nem lesz hatással az ötszázalékos forgalmi adó kivezetése, mert az elmúlt évek fellendülése állandósult, a további felfutásnak alapvetően a munkaerőhiány szab gátat. A nagy társasházépítéseknél a lépés persze visszaesést hozhat.

Fontos továbbá, hogy 2021-től már csak a nullaközeli energiaigényű lakóházak kapnak használatbavételi engedélyt, amit a szerelt technológiájú házak már most is teljesítenek. Az ÉVOSZ javaslata szerint a forgalmi adó visszatérítésének lehetőségét ki kellene terjeszteni a vállalkozó által felépített lakás, lakóingatlan megvásárlására is, ami a készházas építkezésekre is jellemző. A szakértő szerint a családi házaknál ha más formában is, de megmarad, sőt a 2-3 gyerekes családok számára akár ki is bővül a kistelepülési építkezések támogatása.

Magyarországon is egyre népszerűbbek a készházak

Ez a gyakorlatban a vevő részére a most öt százalékkal számított áfához hasonló mértékű kedvezményt jelenthet, amelynek igénybevételéhez rá adásul különbséget lehetne tenni akár a magáncélú vagy befektetői célú vásárlások között.

Az biztos, hogy a készházak egyre keresettebbek, becslések szerint a családi házakon belül a korábbi évekre jellemző 10-12 százalékos arányuk tavaly 15 százalékra nőtt, ami azt jelenti, hogy az évente átadott szerelt technológiás házak száma elérheti az ezres nagyságrendet.


Ebben az is szerepet játszhat, hogy a készházat építtetők kétharmada a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igénybe veszi, de az is fontos szempont, hogy az így készülő házak kivitelezése nem haladja meg a 3-4 hónapot, vagyis az előkészületekkel, tervezéssel és a banki ügyintézéssel is fél év alatt elkészül a ház.

Magyarországon is egyre népszerűbbek a készházak

Ami az árakat illeti, az egyszerűbb kivitelezésű épületeket 270-300 ezer forintos négyzetméteráron lehet kihozni, de ha napelemmel, korszerű fűtési rendszerrel van felszerelve, akkor a négyzetméterár elérheti a 320-350 ezer forintot. Egy földszintes, száz négyzetméteres készházra tehát legalább 30 millió forintot kell szánni, de még ez is kedvezőbb, mint a ma piacon lévő új építésű társasházi lakások többsége.

2018.10.02 16:09 Új lakások: ezek a legdrágább és a legolcsóbb megyeszékhelyek

10+10 millió

Ide kattintva egy helyen minden információ elérhető az új családi otthonteremtési kedvezményről. Választ adunk az egyéni esetekre, körüljárjuk a legfontosabb gyakorlati kérdéseket, segítünk kiigazodni az új CSOK feltételeiben.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium