Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat

2019. július 11. 11:15    
nyomtatás
 
A budapesti új építésű lakóprojektek összegzése után elkészült a vidéki új lakásokat összesítő Vidéki Lakáspiaci Riport is, amelyből többek között kiderül, hogy milyen négyzetméterárakon kínálják a fejlesztők az új, minimum 10 lakásos társasházakban a lakóingatlanokat országszerte.


Az átlagos négyzetméterárak megyei szinten nagy szórást mutatnak, ezeket legfőképpen a lokáció befolyásolja, emellett a műszaki tartalom, a projekt készültségi szintje és értékesítettsége lehet rájuk hatással. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Lakáspiaci Riportokban található projekteken belül a fővárosban 26 ezer, vidéken 16,4 ezer lakás épül (amelyek legalább 10 lakásos társasházra vonatkoznak), az átlagos árszint pedig Budapesten mintegy 20 millió forinttal több, mint a vidéki térségekben.

2019.07.10 08:50 Nagy a szakadék az országos és a fővárosi lakáspiac között

Az átlagos négyzetméterárak majdnem 60 százalékkal magasabbak, Budapesten 870, míg országszerte a fővárost leszámítva 549 ezer forintos áron kínálják az új lakásokat.


Egyes lokációkban (pl. Győr, Szeged) gyakori, hogy a fejlesztők szerkezetkész állapotú lakásokra vonatkozó árat kommunikálnak, így ezekben a megyékben még magasabb lenne az ár, ha a kulcsrakész lakásokét közölték volna. Borsod-Abaúj-Zemplén bizonyult az egyetlen megyének, ahol 400 ezer forint alatt maradt az új építésű lakások átlagos fajlagos ára a tavaszi adatgyűjtés során. Ezt követte Vas megye, ami kedvező lokációja miatt elsőnek meglepőnek hathat, de az itteni projektekben sokszor már csak olcsóbb maradéklakásokat találunk, valamint a projektek műszaki tartalma sem kiemelkedő. Az átlagosnál olcsóbbnak számítanak még a Dunától keletre, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves, a Dunántúlon Tolna és Komárom-Esztergom megyék.

Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 - 100 m2 alapterület
Átadás:
2019. dec
37.05 - 85.65 M Ft
Ajánlatot kérek


A budapesti átlagos fajlagos árakat (870 ezer forint) egyetlen megye sem szárnyalja túl, a legdrágábbakat a top lokációjú balatoni projektek húzták fel: Somogy megyében 772, Veszprém megyében 809 ezer forintosak az átlagos négyzetméterárak. Látható, hogy a Balaton partja mennyire népszerű lokációnak számít, 9 olyan település is van, ahol legalább három, minimum 10 lakásos projekt van értékesítés alatt. Szintén kedvelt Pest és Győr-Moson-Sopron megye, ahol 6, illetve 4 településen értékesítenek legalább három ekkora projektet.

Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat

Az átlagos új építésű négyzetméterárak Magyarországon az értékesítés alatt álló legalább 10 lakásos projektekben, forrás: Eltinga


Balatonfüred és Alsóörs felülmúlja a budapesti árakat


A legdrágább települések kivétel nélkül a Balaton partján helyezkednek el. Balatonfüred és Alsóörs átlagos négyzetméterárai felülmúlják a budapesti árakat is. A kiemelkedő lokáció mellett az itt található projektek többségénél a műszaki tartalom is magasabb standardot képvisel, általános a hőszivattyús fűtési rendszer, valamint a mennyezeti hűtés-fűtés. A legolcsóbb és legdrágább települések között árszintben mérve négyszeres, négyzetméterárakat tekintve több mint háromszoros a különbség, így egy átlagos új építésű balatonfüredi lakás áráért akár 4 lakást is vásárolhatunk Baján. A legkedvezőbb áron a megyeszékhelyek közül Miskolcon vásárolható lakás jelenleg, míg Mosonmagyaróváron, az osztrák határ közelsége ellenére, az alacsonynak tűnő árak a szerkezetkész állapotra vonatkoznak, vagyis a teljesen kész ingatlanoknál ez még jóval feljebb tud menni.

Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakatCSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
77 db lakás
39 - 122 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
52.25 - 210 M Ft
Ajánlatot kérek

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium