Nagy a szakadék az országos és a fővárosi lakáspiac között

2019. július 10. 08:50    
nyomtatás
 
Elkészült a legújabb Lakáspiaci Riport, amely a vidéken épülő új lakóprojekteket összesíti. A vidéki térségekben Budapesthez képest mintegy 100 darabbal több, legalább 10 lakást tartalmazó új építésű projekt van jelenleg értékesítés alatt, ezekben mintegy 16 400 lakást építenek, ami 10 ezerrel kevesebb a fővárosban épülő ilyen jellegű új lakások számánál. A vidéki és a fővárosi piac között az árszintekben sem mondható elenyészőnek a különbség, az átlagos lakásárakban közel 20 milliós az eltérés, természetesen a főváros javára. Vannak olyan területek az országban, ahol átlagon felüli az új építések száma, van viszont olyan megye is, ahol egyáltalán nincs, vagy csupán 3 olyan fejlesztésről lehet tudni, ahol legalább 10 lakást építenek a társasházban - derül ki az Eltinga elemzéséből.


A vidéki térségekben Budapesthez képest mintegy 100 darabbal több, legalább 10 lakást tartalmazó új építésű projekt van jelenleg értékesítés alatt, ugyanakkor az átlagos projektnagyság kevesebb, mint a fele a fővárosinak. A Lakáspiaci Riportokban található projekteken belül a fővárosban 26 ezer, vidéken 16,4 ezer lakás épül. Természetesen az utóbbi szám jóval magasabb lenne, ha a kisebb, négylakásos társasházakat is beleszámolnánk, vagy akár a saját építéseket. Az átlagos árszint Budapesten mintegy 20 millió forinttal több, mint a vidéki térségekben, az átlagos négyzetméterárak pedig majd 60 százalékkal magasabbak. Mind a projektek előfordulásában, mind pedig az árakban óriási szórás figyelhető meg.

Nagy a szakadék az országos és a fővárosi lakáspiac között


Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 - 100 m2 alapterület
Átadás:
2019. dec
37.05 - 85.65 M Ft
Ajánlatot kérek


Három megyében jelenleg több mint 2 ezer lakás fejlesztése zajlik azokban a projektekben, ahol az értékesítés még zajlik. A fejlesztők leginkább Győr-Moson-Sopron, Somogy és Pest megyében aktívak. Szintén az átlagon felüli az új lakások építése a Balaton menti településeken (Siófok, Balatonfüred) és néhány megyeszékhelyen (Szeged, Debrecen). A keleti megyékben az építkezések szinte kizárólag a megyeszékhelyekre koncentrálódnak, a Dunától nyugatra egyenletesebb a projektek eloszlása a településkategóriák között. A legtöbb projektet jelenleg Pest megyében értékesítik, de itt magas a kisebb, 10-15 lakásos fejlesztések előfordulása.

Vidéki Lakáspiaci Riport


Az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont 2015 óta gyűjti a budapesti új építésű projektek és lakásaik adatait negyedéves időközönként. 2019-ben a vidéki új építésű lakóingatlan-projektek gyűjtése is elkezdődött. A Vidéki Lakáspiaci Riport adatbázisába azok az épülő vagy tervezett, legalább 10 lakást tartalmazó társasházak kerülnek be, amelyek jelenleg értékesítés alatt állnak. Az adatokat publikus forrásból gyűjtjük össze, nyomon követve többek között fejlesztői, ügynökségi honlapokat és az Építésügyi Hatóság engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszerét.


Van megye, ahol egy 10 lakásos projektet sem értékesítenek


Mindössze egy megyében, Nógrádban nem zajlik jelenleg olyan lakóingatlan projekt értékesítése, ahol legalább 10 lakás épül, de Békés és Tolna megyékben is csak 3-3 ilyen fejlesztésről található információt. Az értékesítettség magasnak mondható Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, mivel a meghirdetett projektekben a szabad lakások száma 30 százalék alatt maradt.

Nagy a szakadék az országos és a fővárosi lakáspiac között

Az értékesítés alatt álló projektek és lakásainak megoszlása megyei szinten az értékesítettség szerint, forrás: Eltinga

Nagy a szakadék az országos és a fővárosi lakáspiac között

A debreceni esemény mellett még másik négy helyszínen (Budapest, Pécs, Győr, Szeged) várják a szakértőink azokat az érdeklődőket, akik minden információt tudni szeretnének a falusi CSOK-ról és a babaváró hitelről.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium