Újra napirenden a lakásáfa - Megszólalt az MNB

2019. április 15. 09:12    
nyomtatás
 
Az új lakások áfája körül a bizonytalanság ugyan megszűnt, de a hosszú távú, megfelelő szint megtalálása még nem került le a napirendről - mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Banai Ádám, az MNB Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója. A szakértő a falusi CSOK esetleges árfelhajtó hatásáról is beszélt, valamint arról, hogy miért fontos, hogy a jegybank egyre nagyobb figyelmet fordítson az ingatlanpiacra.


Az MNB egy korábbi tanulmányában ismertette a szomszédos országok lakásáfáit, melynek során többek között Szlovéniát hozták példának, ahol a kedvezményes áfa csak a saját célra vásárlóknak érvényes, a befektetők viszont a normál áfakulccsal tudnak lakást venni. A kérdésre, hogy egy ehhez hasonló megoldás itthon is szóba kerülhet-e, Banai Ádám úgy nyilatkozott:

Nem titok, hogy számos ötlet felmerült, miként lehetne módosítani, differenciálni a szabályozást. Egyelőre nincs konszenzus, az lenne a cél, hogy a hosszabb távú szabályozás mind a kormányzat, mind az iparág érdekei nek megfeleljen. Az iparági szereplők a 27 százalékot túlzottan magasnak tartják. Az említett elemzésben magunk is azt írtuk, hogy régiós szinten ennél lényegesen alacsonyabb áfaszintet alkalmaznak az új lakásoknál. Mivel a legutóbbi döntés alig fél éve született, kérdés, hogy mikor nyílik meg legközelebb a lehetőség a módosításra.


Banai Ádám

igazgató, Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság

Magyar Nemzeti Bank

Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakán szerzett MSc diplomát, doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolán szerezte. 2008-ban... Tovább »A 2018. november 1-jéig építési engedélyt kapott lakásoknál a 2023-ig alkalmazható 5 százalékos áfakulcs azt jelentette, hogy sok lakásfejlesztést elnyújtanak, mert nincs az a nyomás, hogy az év végéig feltétlenül be kell fejezni őket. A 2019-es befejezések egy része áttevődött 2020-ra, viszont 2021-től gyakorlatilag nem látunk új lakásépítési projektet. Mivel jellemzően két, két és fél éves lefutása van egy fejlesztésnek, ezeknek a terveknek már meg kellene jelenniük. Ha nincs változás a jelenlegi szabályozási környezetben, akkor 2021 teljesen kieshet lakásfronton - tette hozzá a szakértő.

A hír kapcsán megkerestük Banai Ádámot, aki a Portfolio-nak úgy nyilatkozott, hogy ez egyelőre egy alulról induló, a szakma által javasolt kezdeményezés, még nincs a döntéselőkészítés fázisában. Az azonban egyértelműen látszik, hogy a szakma szempontjából a lakásáfa kérdése még mindig az egyik legforróbb téma, ezért a közelmúltban életre hívott LITT a témát érintően további szakmai javaslatokat fog kidolgozni.

Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 - 91 m2 alapterület
Átadás:
2021. márc
27 - 74.85 M Ft
Ajánlatot kérek


Az MNB ingatlanpiaci szerepe


Az ingatlanpiachoz kapcsolódó építőipar a gazdaság szinte minden más szektorával erőteljes kapcsolatban van. Az előző válság tanulsága az, hogy az ingatlanpiaci túlhevülésből nagyon komoly problémák alakulhatnak ki. Az itthoni válságnál két termék rejtett magában kockázatot: a jelzálogalapú devizahitelezés és a projekthitelezés, azaz a kereskedelmi ingatlanok fejlesztését elősegítő kölcsönök. Az MNB törvényi feladata a pénzügyi stabilitás fenntartása, márpedig az előzőek fényében egyértelmű, hogy stabilitási szempontból kiemelt szerepe van az ingatlanpiacnak - emelte ki az MNB ingatlanpiaci szerepével kapcsolatban, amivel nemrég a Portfolio Ingatlan is részletesen foglalkozott:

2019.04.12 09:38 Már majdnem az MNB fújja a passzátszelet a hazai ingatlanpiacon

Falusi CSOK


Ma már egyértelmű, hogy a CSOK bevezetésének érezhetően árfelhajtó hatása is volt az újlakás-piacon, míg a következő időszakban főleg a falusi CSOK okozhat drágulást. Ennek oka, hogy a falusi CSOK-kal számításba vett településeken az adásvételek kétharmada ötmillió forint alatti áron zajlott az elmúlt években. A használt ingatlan vásárlására fordítható ötmillió forint az ügyletek jelentős részét lefedi - hívta fel a figyelmet Banai Ádám.

2019.04.12 11:42 Itt a hivatalos lista: ezeken a településeken érhető el a falusi CSOK
2019.04.12 14:19 Falusi CSOK: Tihany és Zánka is a támogatható települések között
CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
77 db lakás
39 - 122 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
52.25 - 210 M Ft
Ajánlatot kérek

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium