Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon

2018. június 12. 16:25    
nyomtatás
 
Sokan kíváncsiak arra, hogy egy adott környék lakásárai hogyan fognak változni a következő években. A befektetési célú és a saját célra történő vásárlás során is van aki megkérdezi, hogy melyik az a környék ahol várhatóan a legjobban emelkedhetnek az árak. Bár hosszabb távon az árak alakulásának előrejelzésében egyre több a bizonytalan faktor, a múltbeli adatokat is érdemes lehet átnézni a fontos döntés előtt. Az alábbiakban ezt vizsgáltuk meg, az OTP Értéktérkép alapján.

Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legnagyobb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!
A megyeszékhelyek közül Veszprém drágult legjobban


Míg 2016-ban Somogy és Nógrád megyében csökkenő átlagárat láthattunk, addig tavaly az összes megyében drágulást mutattak a számok. 15 százalék - az országos átlag - feletti volt a drágulás Zala, Baranya, Somogy, Veszprém, Csongrád és Bács-Kiskun megyében. A 2016-ban még az élen álló Budapest pedig csak ez után következik a rangsorban. A legkisebb mértékben, 5,8 százalékkal Heves megyében ment fel az átlagár.

Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon

A forgalom jelentős részét adó megyeszékhelyek ármozgásai természetesen nagy hatással vannak az egész megyére. Tavaly a nagyvárosaink közül Veszprém drágult legjobban (23,9 százalék), de még Pécs is 20 százalék felett áll. Visszaesést sehol nem látunk, egyedül Salgótarjánban maradt 5 százalék alatt a drágulás, mindenhol máshol elérte a 10 százalékot.

A budapesti kerületekkel együtt 197 járás közül csupán 26-ban csökkent tavaly az eladott lakóingatlanok átlagára (piros színezés). Ezek közül a legtöbb, 4-4 darab Hajdú-Bihar és Heves megyei, illetve 3-3 db van Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon
Klikk a képre!

Lakóingatlanok árváltozása járásonként, Forrás: OTP Jelzálogbank

89 járásban nőtt országos átlagot (15 százalék) meghaladó mértékben az átlagár. A térképen a legmagasabb kategóriát az a 47 területi egység képviseli, ahol a 20 százalékot is meghaladta a drágulás, ezek nagyjából egyenletesen oszlanak el az ország területén (sötétzöld színezés). Érdekes, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Baranya megyéből 5-5 járás is képviselteti magát ebben a csoportban, ugyanakkor ezek nagy részében az áremelkedés országos szinten is igen alacsony bázisról indult. Az alacsony bázissal ellentétben a budapesti központi kerületeknél (V., VI., VII. és VIII.) az adott terület befektetési vonzereje áll a drágulás mögött.

Az elmúlt négy évben a VII. kerület volt a legjobb befektetés


Országosan 2013-ban volt a ciklikusan működő lakáspiac ármélypontja. Azóta nominálisan nagyjából 60 százalékos volt a drágulás mértéke. Érdekességképpen megnéztük, hogy 2013 és 2017 között, négy év alatt járási (és egy későbbi térképen budapesti irányítószám-körzet) szinten ez hogyan alakult. Ahhoz, hogy a lehető legpontosabban, a statisztikai adatpótlás torzító hatásától mentesen elemezhessünk, a térképen csak azokat a járásokat színeztük zölddel, illetve pirossal, ahol mind 2013-ban, mind 2017-ben volt legalább 30 rendelkezésre álló tranzakció, a többi térség színezése szürke.

Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon

Budai Bolero, További információkért kattints a képre!

Az alábbi térképen jól látszik, hogy legmeredekebben a budapesti kerületek, illetve Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megye néhány járása drágult. Kicsit bővebben: az országos rangsor elején 21 kerület sorakozik. (A XVI. kerület valamivel hátrébb került a listában, míg a XXIII. kerületben nem volt megfelelő számú adat.)

A dobogó tetején a VII. kerület áll 126 százalékkal, azaz négy év alatt az itteni lakóingatlanok piaci értéke átlagosan több, mint kétszeresére emelkedett. 100 százalék feletti drágulást - duplázódó árak - még az ugyancsak belvárosi V. (114 százalék) és VI. kerület (106 százalék), illetve a Pest peremi XV. kerület (104 százalék) teljesített.


A belváros szereplése nem meglepő az Airbnb és a befektetési célú vásárlások miatt, a XV. kerület árszintje pedig alacsony bázisról indult és elsősorban a lakótelepek drágulásának volt köszönhető. Vidéken a Veszprémi, az Oroszlányi és a Tatabányai járások állnak az élen 65-67 százalékkal, azaz kétharmados értéknövekedéssel, ahol ugyancsak a lakótelepi drágulás irányította elsősorban a folyamatokat. 60 százalék felett (sötétzöld színezés) emellett még a Balatonalmádi, a Győri és a Soproni járások vannak.

Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon
Klikk a képre!

Lakóingatlanok árváltozása járásonként 2013 és 2017 között, Forrás: OTP Jelzálogbank

Összesen hat olyan járás kapott piros színezést, ahol - megfelelő számú tranzakció mellett - 2013 és 2017 között 1 és 13 százalék közötti mértékben csökkent az átlagár. A lakás- és munkaerő-piaci szempontból periférikus Bátonyterenyei, Kunszentmártoni, Ózdi, Komlói és Balassagyarmati járások itteni szereplése nem feltétlenül meglepetés. Abban pedig, hogy a Fonyódi járásban 4 százalékkal olcsóbbak voltak a 2017-ben eladott lakóingatlanok, mint négy évvel korábban, nagy szerepe lehet az összetételhatásnak (Balaton-parti települések, esetleg újonnan átadott tóparti lakások évről-évre változó részaránya az összforgalmon belül), illetve a 2013-as magas bázisértéknek.

Dél-Pesten fokozódott a drágulás üteme az egy évvel korábbihoz képest


A fővárosi kerületek árváltozás-rangsorára pillantva látszik, hogy egyrészt továbbra is a befektetési céllal leginkább keresett pesti belvárosi (V., VI., VII. és VIII.), másrészt - új jelenségként - Dél-Pest olcsóbb kerületei (XX., XXI. és XXIII.) drágultak legjobban egy év alatt. Nem véletlen, hogy a XX. és a XXIII. kerületek élen álltak forgalomnövekedésben is. 30 százalék feletti árnövekedéssel kiemelkedik a VII. kerület. A városrészek döntő többségében lassult a drágulás üteme 2016-hoz képest; az említett három dél-pesti kerület mellett csak a XVI. kerületben élénkült az áremelkedés. Csökkenő árú kerület nem volt tavaly; a lista végén álló XII. kerületben is 12 százalékkal mentek feljebb az árak.

Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon

A budapesti irányítószám-szintű árváltozást bemutató térképen a 161 irányítószám-körzetből 17-ben legalább 25 százalékkal nőttek az árak 2016-hoz képest tavaly (sötétzöld színezés). Ezek nagyrészt a pesti városközpontban tömörülnek. A VII. és VIII. kerületekben például 4-4 körzet is ide tartozik. A legnagyobb mértékben, közel 40 százalékkal ugyanakkor nem itt, hanem a 1202-es körzetben (azaz a XX. kerület Kossuthfalva / Gubacsipuszta városrészében) nőtt az átlagár. Ez pedig jó bizonyíték az ármozgások gyakori hektikusságára, mivel 2016-ban ez volt az egyetlen budapesti körzet, ahol minimálisan, de visszaesett az átlagár. Néhány belvárosi térség (például a 1051, 1075, 1083, 1084 vagy 1086 irányítószámkörzet) mellett, ezektől csak kissé elmaradó ütemben drágultak további olyan városperemi, ám teljesen eltérő karakterű körzetek, mint a 1239-es (Soroksár-Millenniumtelep), illetve a 1028-as (Pesthidegkút) körzet. Ez utóbbiban, illetve a tágabb II/A kerületben, piaci információink szerint, egyre több tehetős kínai család vesz házat. Mindössze egy irányítószám-körzet van (1172, azaz Rákosliget / Régiakadémiatelep), ahol 2017-ben csökkent az átlagár, ennek mértéke 7 százalék volt (piros színezés).

Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon
Klikk a képre!

Lakóingatlanok árváltozása a budapesti irányítószámkörzetekben, Forrás: OTP Jelzálogbank

Négy év alatt két és félszeresére drágult a 1073-as irányítószám-körzet


Ha a fővárosi irányítószám-körzetek szintjén is elvégezzük a 2013-2017 közötti időszakra vonatkozó összesített árváltozás elemzését, Budapesten átlagosan 80 százalékos nominális drágulást mutatnak az adatok. Az szürke szín itt is azt jelenti, hogy az adott térségben nem volt évente legalább 30 tranzakció.

A térképen jól látszik, hogy a legmagasabb, sötétzöld színezéssel jelölt kategóriába - ahol az árak minimum 120 százalékkal nőttek (azaz bőven megkétszereződtek) - négy év alatt, egy budai körzeten (1013) kívül csak pesti belvárosi területek kerültek. A VII. kerület nyolc körzetéből hat tartozik ide.

A rekorder a 1073-as körzet (nagyrészt Belső-Erzsébetváros egy része), ahol 151 százalékkal nőttek az árak, vagyis átlagosan két és félszeresükre drágultak. A 1051-es körzet (Banknegyed) alig marad le ettől (145 százalék), a dobogó harmadik fokán pedig a 1083-as körzet (Középső-Józsefváros egy része) áll 135 százalékkal. A budai oldalon a 1013-as körzet (Krisztinaváros egy része) drágult leginkább, 130 százalékkal.


Ezekről a területekről elmondható, hogy a látványos árnövekedés oka egyáltalán nem, vagy csak kis részben az összetételhatás. Ahol vannak új társasház-építések, ezek az összforgalomnak csak kis részét adják. A számok egyértelműen a belváros felértékelődését, illetve a részben a rövid távú lakáskiadás (Airbnb) vizsgált időszakra eső felfutását is eredményező befektetési célú vásárlások hatását mutatják.

Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon
Klikk a képre!

Lakóingatlanok árváltozása a budapesti irányítószámkörzetekben 2013 és 2017 között, Forrás: OTP Jelzálogbank

Hogy a jövőben melyek lesznek a legsikeresebb városrészek nehéz megmondani, de a piaci és a demográfiai folyamatok mellett érdemes a döntés előtt az infrastrukturális fejlesztéseket - közterek felújítása, bevásárlóközpont, kórház, új közlekedési kapcsolatok - irányait is figyelembe venni, valamint azt, hogy a technológiai fejlesztések az ingatlanpiac mely részein jelennek meg leginkább.

Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon2018.06.11 12:30 Látványosan lassul a budapesti lakásár-emelkedés: térképen a legfrissebb számok

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium