A vidék felé fordulnak a fejlesztők a megemelkedett költségek miatt

2018. március 9. 09:20    
nyomtatás
 
Magyarországon az ipari és logisztikai ingatlanokra vonatkozó bérleti és adásvételi kereslet meghatározó részét az autóipari, elektronikai- és logisztikai cégek adták 2017-ben - derül ki a Colliers legfrissebb elemzéséből. A piacon a nagy (20 ezer négyzetméter feletti) területi igények dominálnak , azonban már az 5 ezer négyzetméternél nagyobb bérbe adható területekből is erős hiány van.


A bérleti díjak emelkedtek és a bérbeadói flexibilitás csökkenése miatt felgyorsultak a tranzakciós folyamatok. A kevés bérelhető területnek köszönhetően a bérleti tranzakciók közül 2017-ben a szerződésmegújítások domináltak a budapesti raktárbérleti piacon. Az építési- és munkaerő költségekben itt is erős növekedés ment végbe, elsősorban a munkaerőhiány és az építőanyagok drágulása miatt, amelyek hatására 8-10 hónap fölé növekedett az építési idő.

A budapesti piac telítettsége miatt a befektetők és fejlesztők látóterébe kerültek a vidéki helyszínek is, aminek hatására a piac már kezd multipolárisabbá válni. A keresletet jellemzően a hazai cégek bővülése határozza meg, valamint az újonnan betelepülő külföldi cégek (FDI) igényei is nagy mértékben megjelennek az ipari szektorban.

A vidék felé fordulnak a fejlesztők a megemelkedett költségek miatt

Mit hoz a jövő a logisztikai piacon?


A Colliers szakértői arra számítanak, hogy az üresedési ráta kismértékben ugyan, de tovább csökkenhet, mivel a kereslethez viszonyítva továbbra is kevés lesz az új spekulatív fejlesztés. A várakozások alapján 2018-ban 130 ezer négyzetméter új terület átadására számítunk, azonban ennek hozzávetőleg már csak 10 százaléka elérhető, mivel az új területek nagy részét 2017 során előre lekötötték.

A cég várakozásai szerint a spekulatív fejlesztések jellemző mérete továbbra is 10 000 - 25 000 négyzetméter között fog mozogni, de az előbérleti konstrukcióban megvalósuló projektek még mindig preferáltabbak maradhatnak 2018 során, mint a spekulatív fejlesztések. A megnövekedett fejlesztési költségek miatt a spekulatív fejlesztések tényleges beindulásához a bérleti díjak további emelkedése és/vagy a hozamok csökkenése szükséges.

Várhatóan 2018 során is növekvő érdeklődés lehet vidéken a jó minőségű ipari ingatlanok iránt (bérletre és vételre egyaránt), vagy a jól előkészített fejlesztési területekre, amelyek zöldmezős beruházásra alkalmasak. A legkeresettebb vidéki helyszínek általában az M7-es autópályától északra, főként az M1-es nyomvonala, továbbá az M3-as autópálya, illetve az M5-ös autópálya vonzáskörzete Kecskemétig. Budapesten és környékén a legkedveltebb lokációk továbbra is elsősorban az M0-ás körgyűrű déli régiója, valamint az M1-es és M5-ös autópályák, kisebb mértékben pedig az M3-as autópálya melletti területek lesznek. A budapesti piac telítettsége miatt egyre nagyobb lehetőség nyílik meg a vidéki előbérleti, BTS és S&LB projektek beindulására.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium