új lakások lakópark
Podcast

5 százalékos áfa és 0 százalékos hitel: az új lakások nyerő kombinációja?

Portfolio
Az új családügyi miniszter, Novák Katalin kezében összpontosul minden, ami a kormány lakás- és családpolitikájával, és ahogy bejelentették, „minden idők legnagyobb” családtámogatási programjával kapcsolatos. Az új intézkedések közül az 5%-os lakásáfával és a még közelebbről nem körvonalazódott, 0%-os zöld hitelről szóló Új Otthon Programmal foglalkozunk a Portfolio legújabb podcastjében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Hogy mennyivel lesznek majd olcsóbbak az új építésű lakások attól, hogy újra 5%-os lesz az áfatartalmuk, az még komoly kérdőjel, de az biztos, hogy az állam az otthonteremtési program több elemével is komoly lökést adott a piacnak, így a következő mintegy 10 évben várhatóan több tízezer új otthon közül válogathatnak majd a családok és vásárlók. A felfokozott építőipari kereslet felfutása (amely az elmúlt időszakban kezdett úgymond normalizálódni) azonban hozhat esetleg újra árnövekedést is. A szerencsés az lenne, ha a hazai építőipari vállalkozók hatékonysága javulna és a jelenlegi árszinteken tudnák vállalni az újra felfutó kapacitás keresletet. A jogszabályváltozás megjelenése után egy nagyon izgalmas időszak veszi kezdetét Magyarországon a lakáspiac tekintetében.

Mindez a bankszektorban és a lakáshitelezésben is új helyzetet teremt. A lakáspiac felpezsdülése természetesen növelheti a hitelek darabszámát, ugyanakkor az árakra lefelé ható tényezők (elsőként az áfacsökkentés) ellentétes hatást gyakorolhat, hiszen csökkenti a finanszírozási igényt. Hogy végül mi lesz az eredménye ennek az intézkedésnek az ingatlanpiacon és a hitelpiacon, továbbá miről szól Matolcsy György ötlete a 0%-os jegybanki „zöld” lakáshitelek bevezetéséről az általa elnevezett „Új Otthon Program” keretében, arról Ditróy Gergely, a Portfolio ingatlanpiaci és Palkó István, a Portfolio pénzügyi szektorral foglalkozó vezető elemzője beszélgettek Orosz Márton szerkesztővel a legfrissebb podcastben. Beszélgetésünk után jelent meg a lakásfelújítások akár 3 millió forintos (a beruházások értékének 50%-áig a gyermekesek számára igénybe vehető) állami támogatásával kapcsolatos bejelentés.

Hallgass és kövess minket Spotify-on és iTunes-on is!

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus fold