irodák irodapiac budapest
Podcast

Nyit az ország, nyit az ingatlanpiac – Így lábalunk ki a Covid-sokkból

Portfolio
Több mint egy éve határozza meg az ingatlanpiaci folyamatokat a Covid, melynek hatása a lakás, az iroda, a retail és a logisztika területén egyaránt érezhető volt, mostanra azonban mindenki a nyitásra készül. Az említett szektorokat különböző mértékben ütötte meg a járvány, így a kilábalás is eltérő lesz. Hogy hol milyen visszatérésre számíthatunk, vissza lehet-e jutni a korábbi szintekre, miként alakulhat át a projektek finanszírozása, milyen kihívásokkal néz szembe a fejlesztői és a befektetői piac és milyen lesz az új világrend, arról Dirtóy Gergely, a Portfolio Ingatlan vezetője, Takács Ernővel, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnökével beszélgetett. Íme néhány fontosabb gondolat.

Értesülj elsőként a Portfolio új podcast adásairól, iratkozz fel Spotify és iTunes csatornánkra!

Mi a helyzet jelenleg a magyar kereskedelmiingatlan-piacon?

2019 a magyar kereskedelmiingatlan-piac rekordéve volt, és ezek után a 2020-as Covid-év óriási kihívást jelentett az ingatlanfejlesztők számára. A piac ugyanakkor nem épült le, a tudás, a kapacitásprojektek megvannak, egyszerűen csak elhalasztódtak, van egy stabil bázis, amiből el lehet rugaszkodni.

Vissza lehet jutni a korábbi szintre?

Úgy gondoljuk, hogy vissza lehet jutni, de szektoronként más időpontban. Nyilván a szálloda fog legkésőbb visszazárkózni a 2019-es rekordévéhez, de a befektetői piac talán gyorsan vissza fog találni, hiszen az ingatlanbefektetés ma különösen jó üzlet.

Vajon mekkora igény lesz a jövőben az irodákra, mennyien maradnak home office-ban?

A kérdés nem az, hogy iroda vagy home office, hanem az, hogy hány százalék iroda és hány százalék home office. A home office megmarad, bizonyos munkakörökben, munkafolyamatokban, bizonyos munkavállalók esetében kifejezetten ösztönző és hatékonyabbá teszi a munkavégzést, ezért nyilvánvaló, hogy a munkáltatók ezt nem fogják kizárni, lehetővé teszik. Hogy ez heti 1, 2, 3 nap lesz, azt majd minden irodahasználó eldönti.

Az irodapiac, a facility és property management, a fenntarthatóság, a proptech, a bérleti konstrukciók, és a digitalizáció kérdéseiről mind szó lesz az FM &Hybrid Office konferencián június 8-án.

Milyen hatása lehet ennek az irodai területigényre nézve? A HR költségek mellett a bérleti költségek is felértékelődhetnek?

Egy vállalatnak az irodaköltsége kisebb, mint a HR-költsége. Az irodaterületért fizetett összeg alacsonyabb, mint a kulcsmunkatársak bére, akik által előállítódik és termelődik a haszon, az árbevételt el tudja érni. Tehát neki az fontosabb, mint hogy spóroljon 20, 30, 40 százalékot az irodahasználaton. Elsősorban a nagy területű irodabérlők pénzügyi részlege matekozik azon, hogy biztosan kell-e nekik adott nagyságú irodaterület.

Az új világrend a többi szegmensre is hatással lesz. Mi látható a logisztikai piacon?

Így van. Ami az egyik szektornak nehézség és veszély, az egy másiknak lehetőség. Ez teljesen igaz az ipari, logisztikai szektorra, amely a Covid alatt óriásit futott, az üresedési rátáját rekordalacsonyra tolta, miközben tömegével indulnak új fejlesztések. Sőt megjelennek új fejlesztők, olyan profi ingatlanfejlesztők, akik eddig nem foglalkoztak ezzel a szektorral, de látván azt az óriási konjunktúrát, belevágtak ebbe. Itt egy jól működő piacnak megfelelően fokozódik a verseny, a bérleti díjak emelkedése lassul, ugyanakkor az átlagosnál jóval inkább bővül ez a szektor. Mi azt látjuk, hogy ez a konjunktúra tovább tud tartani, az ezt megalapozó fejlesztések miatt tovább fog bővülni ez a szektor. Viszont van néhány olyan probléma, ami már jelenleg is ennek a bővülésnek az akadályát képezi, és ezen a piacon egy kis versenyhátrányt okoz Magyarországnak.

Mit okozott a járvány a finanszírozásban? Melyek a legnagyobb problémák?

Sajnos az irodafinanszírozás kérdése is szerepet játszik abban, hogy a projektek most gyakran tolódnak. Tény, hogy a home office, az irodai albérleti piac hatása kockázatosabbá teszi az irodafejlesztés finanszírozását, de ez nem jó irány, mert ha a finanszírozás megáll, nem lesz fejlesztés, akkor nem lesznek kész projektek, és akkor 2-3 év múlva kiszárad a befektetésiingatlan-piac, mert nem lesz termék. Azok a projektek, amiket most nem indítanak el, 2-3 év múlva hiányozni fognak.

Mire számíthatunk a befektetési piacon?

Az egyértelmű, hogy vannak termékek, és van befektetésre váró pénz. Továbbra is azt mondom, hogy az ingatlanbefektetés nagyon időszerű, nagyon stabil, az államkötvény után a második legbiztosabb befektetési forma. És még mindig rengeteg potenciál van benne, még mindig sokkal több pénz lehetne Magyarországon és Közép-Európában ingatlanokban. Az ingatlanfejlesztési szakma előtt ezért áll fényes jövő, mert ezeket a termékeket létre kell hozni. Nagyon örülnék, ha elérnénk Svédország negyedéves tranzakciós volumenét, ami 2,5 milliárd euró, és stabilan tudnánk tartani, majd onnan nőni.

Címlapkép forrása: Getty Images

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
mosógép mosás ruha getty stock