Előfizetői tartalom

Miért akarnak közös haderőt Európa nagyjai? Több súlyos indok is meghúzódik a háttérben

Portfolio
Az utóbbi időben egyre többen hangsúlyozzák egy közös európai haderő létrehozásának szükségességét, melynek oka egyrészt a biztonsági kihívások komplexitásának növekedése, másrészt pedig az, hogy sokan úgy vélik, Európa nem támaszkodhat kellően Amerika segítségére. Egy közös haderő csírái már több helyen látszódnak, azonban minimum évtizedeknek kell eltelniük ahhoz, hogy tényleges szintet lépjen az integráció ezen a téren. A folyamatot ugyanis egyszerre lassítják a tagállamok közti politikai ellentétek, valamint az, hogy az uniós intézmény- és döntéshozatali rendszer sem alkalmas jelen formájában egy közös védelmi politika vezetésére. Többek közt ezekről beszélget a Portfolio Globál podcastjában Orosz Márton és Huszák Dániel, valamint Palkovics Máté, a Portfolio elemzői.

Kiemelt kérdések, amelyeket a podcast során érintettünk: Miért mondják egyesek, hogy szükség van egy közös európai haderőre? Milyen jellegű fenyegetésekkel kell Európának szembenéznie, amelyek indokolnák egy közös haderő létrehozását? Van-e rá reális esély, hogy Európa háborús konfliktusba kerüljön a jövőben? Miért nem volt képes eddig az Európai Unió...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés