Előfizetői tartalom

Koronavírus: évekig tartó őrület vagy gyors felszabadulás vár Magyarországra?

Portfolio
Jobb helyzetben van a világ és Magyarország a koronavírus elleni harcban, mint korábban, de a 60-70% közötti átoltottság nem elég a járvány megfékezésére. Az már látszik, hogy a szezonálisan emelkedő esetszámokhoz a közeljövőben is hozzá kell szoknunk, de a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a magas átoltottság sokat szelídít a járványon. Nem is szabad ezért kudarcnak ítélni a jelenlegi átoltottságot, mert a vakcinák kétségkívül több ezer életet mentettek meg Magyarországon, Európában pedig több százezret. De ha el akarjuk kerülni a gazdaságot visszatérően megrázó korlátozásokat, jelentősen növelni kell az átoltottságot - ehhez pedig a jelenleginél erőteljesebb ösztönzők kellenek. Ezekről beszélgetett a Portfolio podcast adásában Csiki Gergely lapigazgató és két elemzőnk, Zsoldos Ákos és Hornyák József.

A magas átoltottságú országok példája azt mutatja, hogy az oltások hatására megszelídül a járvány, a koronavírus nagyjából 1% körüli nyers halálozási rátáját jelentős mértékben tudja csökkenteni. A legjobb példa erre Gibraltár, ahol nagyjából 90 (nem 119) százalékos átoltottság mellett szinte teljes szabadságban él a lakosság, és bár volt némi esetszám-emelkedés...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái