Megújuló
Podcast

Visszatérhet a megújuló energia szárnyalása a részvénypiacokra

Faluvégi Balázs
A bő fél éve tomboló energiaválság, amelyet még a szomszédunkban dúló háború még inkább felgyorsított a hagyományos energia szektorbeli vállalatok árfolyamára elképesztő mértékű pozitív hatást gyakorolt, miközben ez a vásárlók számára komoly problémákat okozott. A megújuló energia ágazatban lévő papírok viszont jó ideig egyáltalán nem emelkedtek, és csak az utóbbi hetekben kezdett visszatérni az élet erre a piacra. Nemcsak a klímaváltozás elleni küzdelem, hanem a magas költségek kiváltásának, illetve az energiafüggetlenségnek az igénye is felfelé hajtatja a tisztább részvények árfolyamát, akár nagyon hosszú távon is. Ennek az első jelei már látszanak. Erről beszélgetett a Portfolio heti podcastjéban Orosz Márton, a műsor házigazdája Faluvégi Balázzsal Részvény rovatának elemzőjével

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Miközben az energia szektor szeptember és február között is szárnyalt, a napelem gyártók részvényeinek ETF-e közel 40%-ot veszített az értékéből. A magas olaj- és gázárak mellett, mintha mindenki megfeledkezett volna a megújuló energia papírokról, ami részben érthető, hiszen a jelenleg még függőben vagyunk a fosszilis energiahordozóktól és az olyan országoktól, mint Oroszország.

Mind biztonsági, mind erkölcsi okok miatt azonban a klímaváltozás, hosszútávú költséghatékonyság mellett további tényezőként az energiafüggetlenség is felmerül mostanában, mint alapvető szempont. Hogy ez mit jelenthet az ágazat részvényeinek esetén, azt igyekeztük átbeszélni a beszélgetés folyamán.

Jó pár olyan részvény van a tisztább energia ágazatában, amelyek felértékelődési potenciálja hatalmas, de nem mindegy, hogy milyen időtávon és súllyal kerülnek bele a befektetési portfoliókba. Ezek a papírok ugyanis a megszokottnál magasabb volatilitással rendelkeznek, így érdemes óvatosan bánni velük. Hogy miért, arról szintén szó lesz a beszélgetésben.

Szóba kerül a Tesla is, amely korántsem csak egy autógyártó, hanem a piac által technológiai szektorhoz tartozó részvényként kerül árazásra, amely egyre aktívabb a napelem és az energiatároló eszközök gyártásában is. Ám még ezek mellett is érdemes kitérni arra, hogy milyen környezetterhelése van az elektromos autók teljes életciklusának, illetve az ESG elemzés általi szempontoknak, az adás végén ezek is szóba kerülnek.

Az adás meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten és itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is:

A jelen adásban elhangzottak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Címlapkép: Getty Images

szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Nagy Márton