Forint Euro
Podcast

Hiába cserélné le a forintot az emberek többsége, a kormány hallani sem akar róla – Mikor lehet magyar euró?

Portfolio
A magyarok 69 százaléka támogatná az euró bevezetését, miközben egyetlen feltételt sem teljesítünk ehhez, a kormány pedig még középtávon sem akar hallani róla. Mi lehet az oka, hogy az emberek alig várják a forint lecserélését, a politikai akarat viszont több mint tíz éve hiányzik ehhez? Mi mozdíthatná ki a holtpontról a magyar euróbevezetési terveket? Erről beszélgetett Orosz Márton, a Portfolio heti podcastjának házigazdája Beke Károllyal, a makrogazdasági rovat elemzőjével.

A legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint a magyarok 69 százaléka támogatná az euró bevezetését, ez az egyik legmagasabb arány a közös devizát még nem használó országok körében. Az erős támogatottság azért is meglepő, mert a Portfolio facebook-oldalának kommentjei sem feltétlenül ezt tükrözik vissza: rengeteg a félelem és a tévhit az euró bevezetésével kapcsolatban.

Persze hiába is akarnának a magyar emberek eurót, ha a kormány évek óta beszélni is alig akar a témáról. A 2004-es uniós csatlakozásnál még az volt a terv, hogy három-négy éven belül bevezetjük a közös devizát, több mint tíz éve viszont már céldátumról sem esik szó. Legutóbb parlamenti meghallgatásán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, hogy rövid és középtávon sincs a kormány tervei között a belépés az eurózónába.

Ennek alapján pedig 2030-ig sincs reális esély arra, hogy megváltozik a mostani helyzet.

Az euróbevezetés másik oldala, hogy hány feltételt teljesít Magyarország. Az EKB június elején publikálta kétévente megjelenő konvergencia jelentését, mely szerint jelenleg egyetlen kritériumnak sem felelünk meg. Volt olyan év, amikor az öt kritérium többségét teljesítettük, csak a már említett politikai akarat hiányzott.

A fenti középtávú kormányzati terv legfeljebb akkor változhatna meg, ha a régiós versenytársak közül Csehország vagy Lengyelország álláspontja változna, elindulnának az euróbevezetés felé vezető úton.

Az adás meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten és itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is:

Címlapkép: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
csap