saláta-borús ég-unsplash
Podcast

Százmilliárdok hiányoznak az agráriumból – ki teszi bele ezt a pénzt?

Portfolio
Az elszálló energiaárak, a dráguló termények, az aranyáron mért műtrágya és az aszály hatásai miatt döbbenetes forgóeszköz-igény jelentkezik az élelmiszertermelésben, amelynek pótlása a termelőkre és a finanszírozói háttérre vár. Nehezíti a helyzetet az, hogy a kamatemelkedés révén a banki forrás bevonása is lényegesen drágább, mint korábban.

Alaposan megváltozott körülöttünk a világ néhány év leforgása alatt, hiszen az olcsó források kegyelmi időszaka és az aránylag kiszámítható, tervezhető piaci folyamatok után ma kirívó kamatemelkedéssel, hektikus nyersanyag-piacokkal és korábban nem látott mértékben megdráguló energiával kénytelen szembenézni minden gazdasági szereplő. Nincs ez másként a mezőgazdaságban és élelmiszerfeldolgozásban sem, az agrobiznisz ráadásul mintha kifejezetten érintett lenne több szempontból is.  

A műtrágya ára elszállt, a szemestakarmány régóta nem látott árszinteket ostromol, a tömegtakarmány az aszály miatt korlátozott mennyiségű, és ezért szintén drágábban beszerezhető, az energia ára, mint már említettük, kilőtt az elmúlt egy évben, ráadásul a kiskereskedelmet sújtó különadók és a fogyasztók vásárlóerejének csökkenése miatt az üzletláncok is igyekeznek a szokásosnál is keményebben tárgyalni.  

A minden szempontból nehéz helyzetben több száz milliárd forintos nagyságrendű forgóeszköz-igény jelentkezik, ez az összeg kellene a folytatáshoz az egyes szereplőknek.

Az ágazat finanszírozásáról, mindenekelőtt a forgóeszköz-finanszírozásról szól az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének mostani adása, amelyben vendégünkkel, Hollósi Dáviddal, az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk. 

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Ezzel a témával bővebben is foglalkozunk a 2022-es Agrárszektor Konferencián, november 30-án és december 1-jén.

A műsor és a cikk megjelenését a Magyar Bankholding támogatta.

Címlapkép forrása: Unsplash

szeniczey gergő mnb portfolio biztosítás 2020 konferencia
apple iphone telefon
STA_4224
4iG_Irodahaz_Montevideo
forint
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
benzinar-stop-uzemanyagar-stop-tankolas-benzin-dizel-gazolaj-uzemanyag-benzinkut-auto-gepjarmu-no