Előfizetői tartalom

Felejtsünk el mindent, amit a inflációról hittünk?

Balatoni András, MNB
A válságot követő időszakban az infláció alakulása rendre meglepte az elemzőket. A 2008/2009-es globális válság nem okozott a vártnak megfelelő mértékű inflációcsökkenést, ezt követően pedig az elmúlt évek csökkenő munkanélküliségi rátája, javuló reálgazdasági teljesítménye sem eredményezte az infláció jelentős megugrását a fejlett gazdaságokban. Joggal merül fel ennek fényében az a kérdés, hogy vajon tartósan megváltoztak-e az inflációt meghatározó faktorok. Ebben a cikksorozatban ennek járunk utána, illetve, hogy melyek azok a strukturális tényezők, amelyek ezt a változást előidézték az elmúlt években.

Az infláció az egyik legfontosabb makrogazdasági változó. Egyrészt a monetáris politika elsődleges célja a legtöbb országban az árstabilitás elérése és fenntartása. Ebből kifolyólag a monetáris politika irányultságát (azaz, hogy szigorító, vagy lazító politikai lépések következnek) alapvetően meghatározza az infláció aktuális és várható alakulása. A költségvetés...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái