Előfizetői tartalom

A grafikon, ami életeket mentett

Egy jó grafikonnal néha könnyebb bemutatni egy történetet, mint szóban elmesélni. Szinte felfoghatatlan, de a ma alapkelléknek számító vonaldiagramok és kördiagramok egykor forradalmi újítást jelentettek. Használatuk pedig szó szerint életbevágónak bizonyult: egy legendás angol nő, Florence Nightingale, diagramok segítségével győzte meg az 19. századi angol vezetést arról, hogy jobban oda kéne figyelniük a kórházi higiéniára. Az ellentmondást nem tűrő grafikonjának hála, katonák tömegei élték túl a krími háborút. Az alábbiakban a grafikonok e színes történetét nézzük át, majd végül szót ejtünk a modern világ kihívásairól is.

A grafikon születéseMindenki ismeri a mondást: egy kép többet ér ezer szónál. De akkor egy jól eltalált grafikon vajon mennyit ér? Nehéz kérdés, de annyi sejthető, hogy bizonyos információk és üzenetek átadását jelentősen megkönnyíti egy-egy jól megrajzolt ábra. Ha pedig ezáltal éppen egy fontos társadalmi vagy pénzügyi döntést befolyásolunk, akkor már egyenesen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés