Előfizetői tartalom

Már azelőtt hitelbe vertük magunkat, hogy feltaláltuk volna a pénzt

Az emberek előbb kezdtek el hitelezni egymásnak, minthogy pénzt fogadtak volna el a javak ellentételezéseként - erre a következtetésre jutott egy neves amerikai antropológus, David Graeber híressé vált könyvében, amellyel szembemegy az eddig általánosan elfogadott pénztörténettel. Kritikusai szerint nem kellően meggyőzőek a történelmi anekdotái ahhoz, hogy felülírjuk miatta a főáramú gazdaságtörténetet, ugyanakkor kutatásai mindenképpen érdekesek a téma szempontjából. Ha igaz, amit állít, akkor a modern hitelpénz valójában nem más, mint a lehető legősibb formája a pénznek.

A Portfolio Prof Pénzsorozata Cikksorozatunkkal a pénzzel kapcsolatos alapműveltséget szeretnénk több irányból bemutatni. Az eddig megjelent pénztörténettel és pénzelmélettel kapcsolatos cikkeink itt találhatóak meg: Kapcsolódó cikkünk2019.03.05Kagylóktól a kriptovalutákig: elképesztő átalakulásban van a pénzünk Kapcsolódó cikkünk2019.01.22A pénz 3 arca: nem csak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés