Előfizetői tartalom

Így csinálnak pénzt a pénzedből

András Bence
Vigyáznak a pénzünkre, hitelt nyújtanak és segítenek fizetni – lényegében ezt a három alapvető funkciót látja el egy bank. Vannak köztük persze olyanok is, akik mindezt nagyon kacifántosan, sok egyéb szolgáltatással kiegészítve végzik, de ettől még nem szabad azt gondolni, hogy a banki üzlet érthetetlen. Magyarországon a pénzügyi műveltség máig nagyon alacsony szinten van, és emiatt a bankokat sokan valamiféle sötét, gonosz hatalomnak látják, ami pénzt teremt a semmiből. Noha tényleg képesek a semmiből (kereskedelmi banki) pénzt teremteni, de ettől még koránt sem fenékig tejfel az életük. Az alábbi cikkben elmeséljük azt, ami talán mindenkinek egy kicsit homályos lehet: hogyan lehet pénzt csinálni a pénzből.

Mit gondolnak a magyarok a bankokról? Amikor a társadalom helyzetéről gondolkodunk, könnyű abba a hibába esni, hogy a saját környezetünkből indulunk ki. Magyarországot a fejlett, magas jövedelmű országok közé sorolják, de azért könnyen találni olyan dolgokat, amik erre árnyékot vetnek. Tipikusan ilyen a pénzügyekhez való viszonyulásunk. Mi sem tükrözi ezt jobban, mint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái