FONTOS Jaksity György: A pénz romlott természete
 
Előfizetői tartalom

Szökőév: a nap, amikor az emberek ingyen dolgoznak

Aki szereti a sportot, pontosan tudja, hogy mikor van szökőév: amikor labdarúgó Európa-bajnokságot és nyári olimpiát rendeznek. Ezekben az években a február 28 helyett 29 napos, az év pedig 365 helyett 366 napból áll. Milyen hatással van a gazdaságra ez az extra nap, amely egy átlag magyar ember életében összesen 19-szer jön el? Több országban felmerült már, hogy érdemes lenne munkaszüneti nappá nyilvánítani a február 29-ét, egyelőre azonban nem nyert széleskörű támogatást a javaslat. De mi szól mellette és ellene? Ennek is utánajártunk, és cikkünkből az is kiderül, hogy pontosan mikor és miért került be a naptárakba ez a plusz nap.

Plusz egy nap az év 0,27%-át jelenti, vagyis idén ennyivel több idő jut gazdasági aktivitásra. Az ilyesfajta naptári hatások néha meglepően nagyot löknek a negyedéves GDP-n, amit a statisztikusoknak emiatt külön kezelniük is kell. Magyarországon egy nap alatt átlagosan közel 130 milliárd forint (2019-ben folyó áron durván 47 ezer milliárd lehetett) GDP termelődik. Mégis többnyire...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés