Előfizetői tartalom

Hogyan lehet 12 fertőzöttből 12 ezer? A koronavírus matematikája

András Bence
A hazai néhány fertőzöttből nálunk sem kizárt, hogy akár pár hónapon belül sokezres esetszám váljon, ha a koronavírus terjedése beindul. Nem állítjuk, hogy ez így lesz, és nagyon reméljük, hogy nem, de a vírusfertőzések dinamikájával ettől függetlenül érdemes tisztában lenni. A COVID-19 koronavírus alap szaporodási rátája durván az influenza kétszerese lehet, és így hatásos beavatkozás híján a tényleges terjedése is könnyen begyorsulhat. A fertőzések száma feltehetően egy logisztikus függvény szerint alakul majd, de az inflexiós pont ki tudja, még milyen messze van. Az alábbi cikkben a járványok alapvető matematikájával és a koronavírus potenciális kifutásával foglalkozunk.

A koronavírus számai Letarolta a közbeszédet a koronavírus, ma már szinte minden hazai munkahelyen, iskolában, de még a vidéki kocsmákban is erről beszélnek az emberek. Vannak, akik nagyon félnek, szemmel láthatóan nő a maszkot viselők aránya is a budapesti tömegközlekedésben. De eközben vannak olyanok is, akik még továbbra is úgy gondolják, hogy ezt az egészet csak felfújta...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái