Előfizetői tartalom

Koronavírus: így fertőz a veszélyérzet, miközben azt hisszük, racionálisan döntünk

Aki a hírgyártásban dolgozik, gyorsan megtanulja, hogy szörnyű hírekkel lehet a legtöbb ember figyelmét felkelteni. Tömegszerencsétlenségek, természeti katasztrófák, családi tragédiák – az ilyen történésekre ösztönösen extra figyelmet fordítunk. Ennek azonban nem valamiféle perverzió az oka, és nem is a sokat kárhoztatott média. Az evolúciós pszichológia képviselői szerint ez az úgynevezett negatív torzítás (negativity bias) az állatvilágban is megfigyelhető és alapvetően a túlélést segíti. A 21. századi ember életében azonban már politikai, üzleti, fogyasztói, de akár párkapcsolati döntéseket is befolyásol, nem minden esetben jó irányba. Szerencsére van mód arra, hogy csökkentsük a hatását.

A negatív torzításról szóló korábbi kutatási eredmények sorát mutatják be Roy F. Baumeister elismert szociálpszichológus és John Tierney tudományos újságíró nemrég megjelent könyvükben. Baumeister közel 20 éve kezdett el foglalkozni a témával, amikor arra próbált rájönni, hogy az anyagi veszteségek miért vannak nagyobb hatással az emberek gondolkodására, mint az anyagi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés