Előfizetői tartalom

Koronavírus: így fertőz a veszélyérzet, miközben azt hisszük, racionálisan döntünk

Háhner Petra
Aki a hírgyártásban dolgozik, gyorsan megtanulja, hogy szörnyű hírekkel lehet a legtöbb ember figyelmét felkelteni. Tömegszerencsétlenségek, természeti katasztrófák, családi tragédiák – az ilyen történésekre ösztönösen extra figyelmet fordítunk. Ennek azonban nem valamiféle perverzió az oka, és nem is a sokat kárhoztatott média. Az evolúciós pszichológia képviselői szerint ez az úgynevezett negatív torzítás (negativity bias) az állatvilágban is megfigyelhető és alapvetően a túlélést segíti. A 21. századi ember életében azonban már politikai, üzleti, fogyasztói, de akár párkapcsolati döntéseket is befolyásol, nem minden esetben jó irányba. Szerencsére van mód arra, hogy csökkentsük a hatását.

A negatív torzításról szóló korábbi kutatási eredmények sorát mutatják be Roy F. Baumeister elismert szociálpszichológus és John Tierney tudományos újságíró nemrég megjelent könyvükben. Baumeister közel 20 éve kezdett el foglalkozni a témával, amikor arra próbált rájönni, hogy az anyagi veszteségek miért vannak nagyobb hatással az emberek gondolkodására, mint az anyagi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái