szerző

Mit lehet mondani a bitcoin elképesztő zuhanására?

2018. december 7. 16:28    
nyomtatás
 
Óriásit zuhant a bitcoin árfolyama az elmúlt egy év során. Ha ilyet látnánk egy részvénynél, kötvénynél vagy devizánál, biztosan csődöt jósolnánk. A bitcoin ugyanakkor egy speciális állatfajta, aminél a jól megszokott elemzések nem működnek. Cikksorozatunk első részében most elmagyarázzuk, hogy miért annyira nehéz tisztán látni a bitcoin árával kapcsolatban. Mint látni fogjuk, a masszív spekuláció kihat a legfontosabbnak vélt teljesítménymutatókra is, homályossá téve a fundamentális elemzéseket. Nem kizárható, hogy ez a masszív áresés pusztán a spekulatív szereplők tevékenységének köszönhető, és a bitcoinnak ezen túl valójában kutya baja.

Ez itt már az összeomlás?


Az elmúlt napokban 4000 dollár alatt is láttuk már a bitcoin árfolyamát, ami a tavaly decemberi 20 ezres csúcshoz képest egészen megdöbbentő esést jelent. Nagyon meredek lejtmenetről van szó, ilyen egy részvénynél, kötvénynél vagy devizánál egészen biztosan válságos lenne. De a bitcoin nem egy szokványos pénzügyi jószág. Hogyan lehetne az esetében helyesen értékelni ezt a durva leértékelődést? És ami most a legfontosabb kérdés: vajon jelentheti-e mindez a történet végét? Cikksorozatunk első részében azt mutatjuk be, hogy miért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni pusztán az ármozgásból.

Mit lehet mondani a bitcoin elképesztő zuhanására?


A bitcoin bukását nagyon sokszor és nagyon sokan megjósolták már, de mindeddig sorra hoppon maradtak a megmondóemberek. A mostani zuhanás kapcsán is természetesen felerősödtek a hangok, amik szerint már tényleg itt a vége. Kidurrant a lufi és az egésznek annyi - állítják egyre többen. Vajon igazuk van, vagy ismét túlbuzgó gyászjelentéseket látunk?


Nem könnyű ehhez a témához hozzányúlni, ugyanis a megszokott fundamentális elemzési módszerek nem nagyon alkalmazhatóak a bitcoin esetében. A továbbiakban egy olyan elméleti áttekintést adunk, ami ezt a jellegzetességet megvilágítja.

Nehéz kiismerni


A bitcoinnak a fiat pénzekhez hasonlóan nincs belső értéke, sőt, semmiféle jövőbeli pénzáramlásai sincsenek, amikből a jelenértékét ki lehetne számolni. A fiat pénzekkel ellentétben azonban nála még csak azt sem tudjuk, hogy milyen gazdasági fundamentumoktól függ az értéke. Míg egy deviza esetében viszonylag egyértelmű, hogy a háttérgazdaság teljesítménye (GDP, CPI, CA, stb.) kihat az értékére, addig a kriptodevizáknál ehhez hasonló kapcsolatot eddig nem talált senki. Ennek a legfőbb oka az, hogy globálisan használt pénzhelyettesítőkként működnek jelenleg, így nincsenek szoros kapcsolatban egyik ország gazdaságával sem.

Azt is kifejezetten nehéz felderíteni, hogy a bitcoin gazdaság (ezalatt azon piacok összességét értjük, ahol a bitcoint fizetőeszközként használják) pontosan mekkora kiterjedéssel bír és hogyan alakul. A Cambridge-i Egyetem kutatóinak köszönhetően pár dolgot azért már tudunk: például, hogy a bitcoint durván 3-6 millió ember használja, és valahol a százezres nagyságrendnél járhat az elfogadó boltoknak a száma. Magából a blokkláncból kinyerhető információk sajnos azért nem igazán mérvadóak a bitcoin gazdaság jellemzésére, mert ott rengeteg olyan tranzakció megy végbe, amik valójában nem gazdasági tevékenységhez kapcsolódnak.

Ezen sajátosságok miatt nagyon nehéz a bitcoin teljesítményét objektíven értékelni. Ha valaki a bitcoin fundamentális elemzését kívánná elvégezni, akkor nem csak azt kéne tudnia, hogy mely mutatók a mérvadóak a bitcoin értéke szempontjából (mint például a hash ráta, a tranzakciószám, vagy a kereskedési volumen), hanem azt is, hogy azok milyen torzításnak vannak kitéve. Hogy ezt jobban értsük: nézzük meg a tavaly év végén lejátszódó eseményeket, amikor a bitcoin értéke hirtelen 20 ezer dollárig ugrott.

Torzító tényezők


Tételezzük fel, hogy ez a hirtelen áremelkedés spekulatív befektetések sorozata miatt ment végbe, amiknek semmi közük nem volt a bitcoin elfogadottságához, vagy a mögöttes gazdaság növekedéséhez. Ilyen esetben a bitcoin ökoszisztémában a következő láncreakció zajlik le: a megnövekedett ár a blokkok készítéséért járó jutalmat is megemelte, amely többeket sarkalt bányászatra. A több bányász magasabb összesített hash rátát eredményezett, és növekvő nehézséget a proof-of-work folyamatban. Mindez pedig a bitcoin rendszerének a nagyobb biztonságát hozta el, mert például egy 51%-os támadásra ezáltal kevesebb az esély. Akkor most fundamentálisan többet ér egy bitcoin, mint korábban?

Mit lehet mondani a bitcoin elképesztő zuhanására?

Érdemes megfigyelni, ahogy automatikusan leköveti a nehézségi szint a hash ráta alakulását.

Emlékezzünk, hogy a kiinduló feltételezésünk szerint ezt az egész folyamatot pusztán a spekuláció hajtotta, vagyis olyan tőke, ami hamarosan el is akarja majd hagyni a piacot, ezáltal lenyomva az árat. Amikor pedig ez megtörténik, akkor idővel minden visszakerül oda, ahonnan indult. Az alacsonyabb ár mellett már kevesebb bányásznak éri meg a hash puzzle kiszámítása, így pedig lecsökken a hash ráta, és a rendszer általános biztonsága is.

Mit lehet mondani a bitcoin elképesztő zuhanására?

Érdekes módon egészen hosszan magas szinten maradt a rendszer teljes hash rátája még azután is, hogy az elnyerhető jutalom (új bitcoinok a blokkban plusz tranzakciós díjak) dollárban kifejezett értéke jelentősen lecsökkent. Úgy tűnik, hogy a bányászok sokáig kitartanak a kevésbé profitábilis környezetben is.

Nem látni tisztán


Ez a gondolatmenet, amellett, hogy egy valószínű forgatókönyvet taglal, egyben fontos tanulságul is szolgál a fundamentális elemzők számára. Még az annyira alapvető teljesítménymutatók is, mint amilyen a hash ráta, simán torzítanak egy ilyen értékelésben. A spekulatív szereplők árfelhajtó hatása ugyanis a blokkjutalmon keresztül a bányászközösség méretére is kihat, ami pedig meghatározza a hash rátát.


Hiába igaz tehát, hogy a magasabb hash ráta nagyobb biztonságot jelent, ami értékesebbé tenné a bitcoint, ez a hatás kétirányú. Tehát a spekulatív szereplők jelenléte nagyon megnehezíti a fundamentális elemzések készítését. Az ilyesfajtat torzítások kiszűrése pedig rendkívül nehéz feladat.

Ugyanezek a megállapítások igazak a többi közismert teljesítménymutatóra is, mint amilyen például a kereskedési volumen vagy a tranzakciószám. Esetükben ugyanakkor könnyebb belátni, hogy a spekulatív szereplők jelenléte direktben kihat rájuk, torzítva az információtartalmukat. Nincs egyelőre olyan jól bevált módszer, amivel meg lehetne mondani például, hogy egy bitcoin tranzakció tényleges gazdasági esemény (mondjuk egy vásárlás) miatt ment végbe, vagy pusztán a spekuláció eredménye.

Mit lehet mondani a bitcoin elképesztő zuhanására?

A dollárban kifejezett kereskedési volumen a bitcoinláz csúcspontján, az ár szárnyalásával együtt kiugróan megnőtt, majd pedig visszatért a korábbi szintjére.

Összefoglalásképpen azt mondhatjuk, hogy nem lehet biztosan eldönteni, hogy ez a hatalmas árzuhanás valójában mit is jelent a bitcoin számára. Nincs egy általánosan elfogadott fundamentális elemzési módszer, amivel ki lehetne számítani a bitcoin fair értékét és ahhoz viszonyítani az ármozgásokat. Nem tudjuk azt sem, hogy pontosan mekkora részét teszi ki a spekuláció a kereskedési volumennek, mivel a mögöttes gazdaság méretéről, illetve annak alakulásáról kevés az információ. A sejtésünk viszont az, hogy nagyon nagy részét, mivel ilyen dinamikában egyszerűen nem növekedhet egyetlen ökoszisztéma sem.

Amennyiben helyes az a feltételezés, hogy egy spekulatív hullám húzta fel, majd rántotta magával a bitcoin árát, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy talán éppen csak most tértek vissza a dolgok a rendes kerékvágásba. Cikksorozatunk következő részében azt vizsgáljuk majd meg, hogy mennyire árthat a bitcoinnak ez a nagy leértékelődés.


Portfolio Prof

Szereted a tudományt és a közgázt? Akkor ez a rovat pont neked való.
Érdekesebbnél érdekesebb dolgokat osztunk meg a Facebookon.
Ide kattintva tudsz követni minket!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2018.12.12 16:02

Az Isten szerelmére: nincs olyan, hogy fizetőképes kereslet

Segíts megállítani ezt a közgazdasági torzszülöttet!

2018.12.10 10:30

Befellegzett a bitcoinnak, vagy csak a spekulánsok véreztek el?

3 pont, hogy miért nem az a helyzet, aminek látszik.

2018.12.09 05:45

Kiderült: olyan súlyosan alulfizetett itthon a tanári pálya, hogy még a gyerekeinek sem ajánlja senki

A magyaroknak ezen felül még az egész oktatási rendszerrel is bajuk van.

2018.12.03 09:58

Így csinálták a sikeres országok - Így kellene nekünk is

Késedelem vagy a felismerés hiánya miatt nem alkalmazunk megfelelő gazdaságstratégiát?

2018.11.27 11:00

Sokkal lustábbak a mai diákok, és képtelenség rájuk hatni

Pedig ha nem tanulnak, akkor bizonyítottan butábbak lesznek.

2018.11.23 14:01

A férfiak hazudnak a fizetésükről, ha kevesebbet keresnek a párjuknál

A nők pedig segítenek enyhíteni ezt a kínosnak vélt helyzetet.

2018.11.16 12:07

Ez a vírus több ember halálát okozta, mint a világháborúk együttvéve

Az emberi történelem egyik legsúlyosabb katasztrófájáról van szó.

2018.11.12 13:21

Politikusok döntik el, hogy mennyi pénzt ér az életed

Nem mindenki szerint felbecsülhetetlen az emberélet.

2018.11.01 17:02

Azért keresel keveset, mert egyszerűen rosszkor álltál munkába

Több mint fél évnyi fizetésed bánhatja!

2018.10.31 08:07

Kipusztítottuk a gerinces állatvilág 60%-át

Mindehhez kevesebb mint 50 év kellett.


 
 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium