Short

Élesedik az államcsőd-verseny, beelőzhetik a görögöket és az ukránokat

Portfolio
Ha most fogadni kellene, melyik ország jelent legközelebb csődöt a világon, akkor valószínűleg Görögország és Ukrajna vinné el a voksok jelentős részét, esetleg még Venezuela szállhatna versenybe. Van azonban egy kis ország, mely mindegyiknél közelebb áll a bedőléshez: Puerto Rico akár már júliusban fizetésképtelenné válhat.
A Puerto Rico-i kormányzat már áprilisban figyelmeztetett arra, hogy a 73 milliárd dolláros adósságban úszó ország három hónapon belül csődöt jelenthet, ha nem sikerül legalább átmeneti megoldást találni a finanszírozásra. Az Egyesült Államok társult tagállamának problémái nem most kezdődtek, egy ideje már amerikai hedge fundok pénzelik az országot. Most a következő határidő július elseje, amikor 630 millió dollárt kellene visszafizetnie az államnak. Erre pedig valószínűleg nem fogják tudni előteremteni a pénzt, hacsak nem küldik kényszerszabadságra az állami alkalmazottakat.

Hivatalosan a Puerto Rico-i állam szeptember végére fogyna ki a készpénzből, ha addig nem sikerülne 2,9 milliárd dolláros kötvénykibocsátást végrehajtania. A kormány azonban rövid távon azért küzd, hogy július elejéig elfogadja a 2016-os költségvetést, ennek érdekében már kiadáscsökkentéseket is kilátásba helyeztek, melyek viszont nem örvendenek túl nagy népszerűségnek az országban. A fenti kötvénykibocsátás feltétele ugyanis, hogy másfél hónapon belül legyen elfogadott büdzsé.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű